Cancer de prostata - Rezultate ingrijoratoare la screening

Cancer de prostata – rezultate ingrijoratoare la screening (VIDEO)

0

In cadrul „Saptamanii Urologice”, in aceste zile, la Clinica de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara se desfasoara, in premiera, o campanie de screening de cancer de prostata.

Actiunea se adreseaza barbatilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani, si consta in consultatii clinice si ecografice, dupa efectuarea prealabila a analizei PSA.

“Actiunea a fost una de voluntariat, nu este o actiune remunerata de sistemul de asigurari de sanatate, ne-am ajutat de ONG-ul clinicii si pe viitor vom veni catre public solicitand ajutorul altor ONG-uri sau companii farmaceutice de a sprijini aceasta educatie sanitara a populatiei, pentru depistarea precoce a diferitelor forme de cancer.”, a spus dr. Viorel Bucuras, medic primar urolog.

Au fost distribuite, prin medicii de familie, 300 de vouchere si s-au programat, pana in prezent aproximativ 130 de pacienti suspecti de cancer de prostata.

10% dintre pacientii consultati au cancer de prostata

In cele trei zile de la demararea programului, procentul de suspiciune de cancer de prostata la pacientii consultati, este de 10 la suta.

“Au benecificiat de o consultatie clinica constand din anamneza pe o fisa tip, o ecografie abdominala cu masurarea volumului prostatei, un tuseu rectal care este manevra urologica specifica pentru diagnosticul bolilor prostatice. In functie de valoarea PSA-ului, si a rezultatelor consultatiei au fost programati pentru o punctie biopsie prostatica sau daca am depistat prezenta unei hiperplazii benigne de prostata i-am pus pe tratament.

Din cei vazuti pana acum este o proportie de aproximativ 10 la suta, este mai mult decat daca ai lua populatia generala, nu numai cea de risc, dar poate si datorita faptului ca ne-am adresat populatiei intre 50-70 de ani care este cu frecventa cea mai mare.”, a adaugat dr. Mircea Botoca, medic primar urolog.

A doua cauza de mortalitate la barbati este cancerul de prostata

Cancerul de prostata, a doua cauza de mortalitate la barbati, este o problema de sanatate publica. In judetul Timis, aproximativ 100 de pacienti sunt depistati, anual, cu cancer de prostata. La nivel national, statistica este ingrijoratoare, aproximativ 2.400 de cazuri noi si 1.714 decese datorate cancerului la prostata.

autor: Liana Gorun

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.