Candida - cauze, simptome, tratament naturist

Candida – cauze, simptome, tratament naturist

2

Candida este una dintre cele mai obisnuite infectii gastrointestinale si apare in urma proliferarii in exces a unei ciuperci asemanatoare cu un ferment, numita Candida albicans, a carei denumire inseamna “inocent si alb”, sugerand ceva delicat si pur.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Alimente de evitat
  5. Alimente care te ajuta sa scapi de Candida
  6. Vitamine care te ajuta in lupta cu Candida
  7. Tratament naturist

Candida – simptome

In realitate insa, Candida albicans este o specie de fungi care se inmulteste, migreaza si elibereaza toxine, chinuindu-ne cu nenumarate simptome neplacute, cum ar fi problemele intestinale, alergiile, disfunctiile hormonale, afectiunile cutanate, durerile articulare si musculare, aftele, tulburarile emotionale etc., dintre care multe sunt asociate cu alte boli si sunt adesea diagnosticate gresit.

Persoanele infectate cu acest microb vad adesea Candida ca pe un dusman impotriva caruia trebuie sa poarte un razboi lung si hotarat, insa singura cale sigura spre victorie este sa ii intelegem tacticile si sa pornim impotriva sa o ofensiva cu toate armele (mai ales cele naturiste).

Candida – cauze

De cele mai multe ori, tocmai noi suntem cei care cream singuri aceasta situatie extrem de suparatoare. Mancam mult zahar, care incurajeaza fermentarea, luam multe antibiotice dupa ureche (care reprezinta o amenintare la adresa sanatatii), care reduc numarul bacteriilor prietenoase si creeaza mai mult spatiu in intestine pentru microbii patogeni, mergem la sala si ne injectam fel si fel de medicamente steroidiene si luam tot felul de tratamente hormonale care ne slabesc sistemul imunitar, astfel incat acesta nu mai are puterea sa lupte cu agentii patogeni si, inca din frageda pruncie, suntem expusi unui dezechilibru major al florei intestinale, tocmai din cauza prafurilor care se transforma instant in lapte si care ne perturba activitatea normala din intestine.

Candida – cream factorii care favorizeaza inmultirea ei

Altfel spus, Candida nu poarta intreaga vina, avand in vedere ca noi, oamenii, cream factorii favorizanti.

De aceea, iti propunem sa iti asumi responsabilitatea pentru ponoasele trase si sa incerci, pe viitor, sa urmezi cele 4 sfaturi de bun simt, oferite de catre Patrick Holford, unul dintre pionierii de marca in domeniul noilor abordari ale sanatatii si nutritiei, in cartea sa de referinta “Imbunatateste-ti digestia – Ghid pentru un sistem digestiv sanatos”, care vor impiedica orice incercare a acestei ciuperci sa iti mai dea batai de cap.

Scopul acestei diete este sa lasi Candida „sa moara de foame”. Avand in vedere ca zaharul incurajeaza inmultirea ciupercilor, acesta trebuie evitat cu strictete in toate formele sale, inclusiv ca lactoza (zahar din lapte), malt si fructoza (zahar din fructe).

Alimente de evitat pentru a preveni infectia cu candida

Carbohidratii simpli trebuie evitati neaparat deoarece aceasta categorie de alimente include adeseori sirop de porumb, zahar, melasa, fructe uscate, sucuri de fructe, covrigei etc. care nu fac deloc bine bacteriilor din intestine.
Porumbul si cartofii sunt si ele legume contraindicate pentru a evita inmultirea bacteriilor.

Alte substante ce trebuie evitate sunt alimentele care fermenteaza (paine, sosurile, cremele tartinabile), produsele fermentate (alcool, otet), branza cu mucegai, ciupercile si energizantele (ceai, cafea).

Alimente care te ajuta sa scapi de candida

Vegetalele cu frunze verzi precum varza, broccoli, spanacul sunt alegeri perfecte intr-o dieta anti-candidoza deoarece au un continut foarte scazut de zahar natural. Murele si merele sunt de asemenea acceptate, atat pentru continutul scazut de zahar, cat si pentru beneficiile lor nutritionale si proprietatile antioxidante.
Pestele si carnea slaba sunt si ele indicate, precum si consumul de usturoi, care are rol de combatere a ciupercilor si care intareste sistemul imunitar. Nu trebuie sa uitati nici de hidratare. Apa joaca un rol esential in combaterea candidozei si ajuta la detoxifierea organismului, astfel incat se recomanda consumul a cel putin 8 pahare de apa pe zi.

Candida te va face adesea sa poftesti la mancarurile preferate si interzise, drept pentru care va trebui sa dispui de o armata intreaga de vointa pentru respectarea regimului. In plus, trebuie sa fii constienta ca regimul ar trebui tinut inca un an pentru a consolida echilibrul florei intestinale, chiar daca simptomele au disparut complet.

Vei vedea ca, in scurt timp, slabiciunea pentru dulciuri va disparea, astfel ca respectarea unei diete fara zahar va fi mult mai usoara.

Vitamine care previn candida

Un program de suplimente poate contribui la corectarea dezechilibrelor in toleranta glucozei, a dereglarilor hormonale si a nivelului de histamina, contribuind, de asemenea, la detoxifierea corpului de poluanti.

Intr-un program al nutrientilor calculat cu grija si pus la punct de catre nutritionistul tau, vitamina C ar trebui luata la nivelurile tolerate de intestine pentru a ajuta corpul sa se debaraseze de toxine. In plus, acidul pantotenic (vitamina B5), administrat in doze de cate 500 mg de doua ori pe zi, ar putea reduce efectele adverse ale acestor toxine.

Remedii naturale in lupta cu candida

Unul dintre cei mai utili agenti antifungici este acidul caprilic, un acid gras care exista in mod natural in nuca de cocos. Marele sau avantaj este acela ca nu afecteaza bacteriile bune din intestine, actionand doar asupra celor care ne fac rau. Acest acid este liposolubil, astfel ca va patrunde rapid prin membranele celulare si va ajunge in siguranta in colon, unde isi va executa cu maiestrie efectele benefice.

In lupta cu temuta Candida exista 5 adversari redutabili care poarta numele de: pelin, propolis, aloe vera, arbore de ceai si extract din samburi de grepfrut. Pe toti ii vom detalia in cele ce urmeaza:

Pelinul – are proprietati antifungice recunoscute si este util impotriva unei game variate de agenti patogeni, fara sa afecteze bacteriile benefice. Se pot face spalaturi intravaginale cu infuzie concentrata de pelin (3 lingurite la un litru de apa).

Propolisul – este o substanta care, conform cercetarilor efectuate de specialisti de la Universitatea din Bratislava, este remarcabil de eficienta impotriva tuturor infectiilor fungice ale pielii si corpului. Poate fi luat sub forma de picaturi, doza putand fi crescuta treptat.

Aloe vera – sucul din aceasta planta sau preparatele fitoterapeutice pe baza de aloe vera si-au dovedit eficienta in urma numeroaselor studii de specialitate. In cazl de fata, aloe vera este o planta exceptionala in prevenirea Candidei, deoarece actioneaza ca un antifungic bland, echilibrand flora intestinala.

Uleiul de arbore de ceai – este un agent antifungic utilizat frecvent impotriva bolilor cutanate fungice. Se intampla frecvent ca infectia cu Candida sa se asocieze cu alte afectiuni precum eczeme, psoriazis, acnee, piciorul atletului sau alte infectii fungice la nivelul pielii ori unghiilor. Poti aplica in zona vaginului un tampon imbibat in ulei din arbore de ceai, lasa sa actioneze timp de 20 de minute si apoi indeparteaza-l. Repeta operatiunea de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Extractul din samburi de grepfruit – este un agent antibiotic, antifungic si antiviral puternic, al carui mare avantaj consta in faptul ca nu are efecte secundare asupra bacteriilor intestinale benefice. Poate fi administrat sub forma de picaturi sau capsule, insa este recomandat sa ceri inainte parerea unui nutritionist, care poate stabili doza optima.

Cura cu probiotice

Bifidobacteriile, sau bacteriile prietenoase cum mai sunt cunoscute, au rolul de a creste aciditatea prin producerea de acid lactic si acid acetic si de a inhiba microorganismele nedorite care rivalizeaza cu acestea pentru locurile in care sa se fixeze.

Principalele bacterii utile in “reflorizarea” intestinelor sunt Lactobacillus acidophilus (care colonizeaza intestinul subtire), Bifidobacterium bifidum (populeaza intestinul gros si vaginul), Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus, care produc si acid lactic cand trec prin intestine. Astfel de bacterii benefice sunt continute in iaurt, care din acest motiv este un aliment util, cu conditia sa nu existe nici o intoleranta la produsele lactate.

Si nu trebuie sa-ti faci griji pentru continutul de lactoza deoarece acesta este transformat in mare parte in timpul procesarii in acid lactic de catre bifidobacteriile producatoare de enzime, ceea ce explica gustul sau acrisor.

sursa

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Cele Mai Otravitoare Flori | Noutati | Medicamente – Prospecte și Dicționar Medicamente

  2. Pingback: Afectiuni ginecologice frecvente si tratamentul potrivit • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.