Ce alimente ii fac pe oameni fericiti?

Ce alimente ii fac pe oameni fericiti?

0

Medicul Bernard Fontanille, si o ziarista in domeniul sanatatii, Laurence Grezaud, sustin ideea ca unele fructe, legume si pestele ar avea capacitatea de a-i face fericiti pe oameni. Printre alimentele care produc fericirea se numara bananele, avocado, sardinele si ciocolata, scrie in cartea “Alimentele care aduc fericire”.

Bananele sunt prin excelenta fructele starii de bine

Bananele sunt prin excelenta fructele starii de bine, datorita continutului ridicat de triptofan, aminoacid pe care corpul il transforma in serotonina, cunoscuta pentru imbunatatirea starii de spirit. Insa banana nu este singurul aliment ce contine acest hormon al fericirii: in farfurie trebuie sa isi faca loc si morunul si ficatul.

Avocado are efecte pozitive asupra hipertensiunii

Se stie ca fructul avocado are efecte pozitive asupra hipertensiunii, colesterolului si diabetului. Insa el contribuie si la mentinerea moralului datorita tirozinei pe care o contine. Tirozina este un aminoacid care constituie punctul de plecare pentru crearea dopaminei si noradrenalinei, doi neuromediatori cu consecinte favorabile asupra libidoului si sociabilitatii. In plus, datorita continutului sau de magneziu, fructul de avocado actioneaza ca un antistres.

Ciocolata neagra stimuleaza capacitatile cerebrale

Un studiu a aratat ca ciocolata neagra (cu un continut de cacao de peste 60%) stimuleaza capacitatile cerebrale. Dar nu numai atat: ea are si un efect euforizant.

“Ciocolata ne dinamizeaza datorita prezentei unor substante stimulatoare, cum sunt cafeina, teofilina (in cantitate mai mica decat in cafea si ceai) si mai ales teobromina, stimulent mai usor decat cafeina, dar care actioneaza mai mult timp”, arata autorii cartii.

Sofranul are si el efect antidepresiv

“Utilizarea terapeutica a sofranului are cateva mii de ani, el fiind considerat de multa vreme condimentul fericirii in medicina traditionala orientala”, se mai spune in carte.

Printre efectele sale benefice se numara cele antispasmodice, digestive, analgezice. In medicina chineza, sofranul este folosit la tratarea a peste 90 de boli, printre care depresia. El ar avea aceleasi efecte ca si medicamentul Prozac (binecunoscut antidepresiv), dar fara efecte secundare. Este totusi contraindicat la copiii de sub sase ani si la femeile insarcinate.

Sardinele sunt bune impotriva depresiei

Mai putin scumpe decat sofranul, sardinele sunt si ele bune impotriva depresiei. “Elementul activ este DHA, principalul omega 3 existent in tesuturile nervoase. Daca acesta lipseste, se impiedica eliberarea neurotransmitatorilor (dopamina, serotonina, noradrenalina) si se modifica transmiterea semnalului nervos. Cu alte cuvinte, creierul are mai putini neurotransmitatori, ceea ce afecteaza negativ bucuria noastra de a trai”, precizeaza autorii cartii mentionate de Le Parisien. In plus, omega 3 din sardine permit si protejarea peretilor arteriali si reglarea tensiunii.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.