Tot ce trebuie să ştie fiecare femeie despre ciclul menstrual hormonal

Tot ce trebuie să ştie fiecare femeie despre ciclul menstrual hormonal

0

femei ciclu menstrualFemeile se confruntă de multe ori cu toane şi oboseală şi de aceea sunt tentate că ia pilule anticoncepţionale pentru a avea un echilibru hormonal.

Responsabili pentru starea noastră sunt hormonii estrogens şi progesteron care tot urcă şi coboară pe perioada ciclului menstrual, adică vreo 28 de zile, dacă este regulat.

Hormonii au un rol decisiv în influenţarea comportamentul nostru, stării de spirit, şi a alegerile pe care le facem

Primele două săptămâni ale ciclului (începând cu ziua 1 a menstruaţiei) sunt dominate de estrogen.

Estrogenul este hormonul stării de bine, face femile să se simtă energice, sociabile şi pline de entuziast. În această perioadă, libidoul este crescut şi există o stabilitate emoţională dar şi a stării fizice.

Ovulaţia se produce la aproximativ 12 – 16 zile înainte de perioada ciclului mentrual.

După ovulaţie, progesteronul preia controlul. Astfel ritmul se încetineşte şi apar stariel de depresie şi lipsa de energie care dau starea de rău.

Femeile se simt triste, obosite şi iritate, sau toate astea în acelaşi timp. Starea de spirit şi de energie este la punctul cel mai de jos.

Unele studii au arătat, de asemenea, că timpul de reacţie hormonal poate fi mai lung în această perioadă (de exemplu, s-ar putea să reacţionezi mai lent atunci când maşina din faţa ta face o oprire bruscă).

În cele din urmă, sistemul imunitar este deprimat în aceste momente, astfel că ai mai multe şanse de a “prinde” răceli şi infecţii.

femeie ciclu menstrual hormonal

Cum se poate lucra cu hormonii

Estrogen

Când estrogenul predomină, în primele două săptămâni ale ciclului, femeile mănâncă în mod natural cu 15% mai puţin. Nu numai atât, dar sunt şi mai pline de energie. Este indicat să faceţi mai mult antrenament fizic. Este de asemenea, un moment bun pentru a aborda sarcini dificile la locul de muncă.

Progesteron

Când domina progesteron-ul, femeile pot mânca în mod automat aproximativ 15% mai mult. Temperatura corpului este mai mare. Acest lucru se datorează faptului că organismul crede că ar putea să fi însărcinată. Dacă nu ai rămas însărcinată, progesteronul începe să scadă şi acest lucru este un moment bun pentru a utiliza meditaţia sau yoga.

Dacă faceţi terapie cu hormoni, sau luaţi pilulele contraceptive orale, nu sunt valabile tot ce am spus mai sus! Pilulele contraceptive şi terapia cu hormoni vă oferă un nivel constant de hormoni. Prin urmare, nu veţi trece prin aceleaşi fluctuaţii ca la un ciclul natural feminin hormonal. Însă această stimulare nenaturală cu hormoni sintetici nu este deloc sănătoasă şi va crea dezechilibre şi probleme serioase de sănătate.

sursa: http://www.mindbodygreen.com

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.