Cistita trebuie tratata corect, dupa o urocultura (VIDEO)

Cistita trebuie tratata corect, dupa o urocultura (VIDEO)

0

Cistita se manifesta prin usturime la urinare si urinare frecventa si dureroasa. Acestea sunt simptomele de baza ale cistitei, infectii ale tractului urinar inferior, despre care medicii spun ca ar trebui abordate cu mai multa atentie.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament

Cistita poate fi prevenita daca se consuma multe lichide

Cistita nu are drept cauza principala expunerea la frig si, de asemenea, cistita poate fi prevenita daca se consuma multe lichide.

“Cistita este o infectie a tractului urinar inferior. Infectia tractului urinar este definita ca fiind prezenta si multiplicarea germenilor, a microbilor in urina. Cistitele sunt infectii ale vezicii, ale tractului urinar inferior”, explica dr. Dorin Claici, medic primar urolog.

“Asa cum spuneam este infectia microbiana. Infectia microbiana presupune prezenta unui germene patogen, precum si a unor conditii care sa favorizeze declansarea acestei infectii. Cei mai frecvent intalniti germeni in patologia tractului urinar sunt bacteriile gram negative, care populeaza in mod natural perineul. Pentru ca perineul, din pacate, nu este o zona sterila. Si atunci, acolo gasim in mod frecvent bacterii precum Escherichia coli, care, de altfel, este si cea mai frecvent intalnita in infectiile tractului urinar inferior, ma rog, Klebsiella si alti gram negativi. Ca patogenie, majoritatea infectiilor urinare ale tractului inferior, adica cistitele, sunt declansate printr-o ascensiune a germenilor din perineu, deci sunt ascendente. De aici si frecventa atat de mare a acestui tip de patogeni in boala. Cu alte cuvinte, Escherichia coli, care este cea mai frecventa are niste fimbri cu care se catara si ea ajunge din perineu, prin uretra, in vezica, unde se insamanteaza.

cistita

Multa lume asociaza cistitele cu recele. Adica exista – de foarte multe ori am intalnit aceasta expresie : Doamna doctor, am racit ca am mers desculta, sau cu picioarele reci, sau nu stiu ce. Frigul in sine este un factor favorizant al aparitiei cistitelor, dar factorul cauzator este prezenta germenului. Adica frigul fara Coli nu egalcistita. Coli cu frig egal cistita. Si atunci, sigur, frigul este unul din factorii favorizanti. Cand vorbim de prevenirea infectiilor urinare trebuie sa ne gandim ca unul din mecanismele de aparare ale tractului urinar impotriva aparitiei infectiilor urinare este diureza crescuta, cu alte cuvinte urinarile frecvente. Cu cat mai des urineaza un pacient sau o pacienta, cu atat mai des se spala uroteliul de orice este acolo, iar riscul de a face infectii urinare este mai mic considerabil. De aici si indicatia noastra, a urologilor, de a bea mult, permanent, indicatie care se aplica mai ales doamnelor si domnisoarelor tinere, intrucat acestea, in mod firesc, beau mai putin. Se tem sa mearga des la toaleta si atunci refuza sa consume lichide, ceea ce nu e bine.”, a adaugat dr. Dorin Claici, medic primar urolog.

Cistita: simptome

Cel mai neplacut dintre simptome este usturimea la urinare, se cheama algurie, urinarea cu durere. Pe langa asta apare si poliuria, urinarea frecventa. Adica femeia, sau pacientii cu cistita simt nevoia de a urina des si ustura de fiecare data si, sigur ca atunci cand urinezi des, nu poti urina decat putin pentru ca vezica nu are timpul fizic sa se umple si apare si senzatia de imposibilitate, sau greutate la mictiune, de disurie, care este falsa. Pentru ca nu este vorba de o disurie reala, de o greutate reala la mictiune, nu e un obstacol, ci doar de faptul ca nu mai are ce urina, vezica fiind goala.

Foarte suparatoare sunt alguria urinara cu usturime si urinarea frecventa. Poate sa apara si hematuria, urinarea cu sange intr-o infectie in care patogenia sau modificarile care se intampla la nivelul vezicii si ale epiteliului urinar sunt mai dramatice.

Tratament cistita

Tratamentul cistitei presupune in primul rand o antibioterapie corecta. Adica trebuie luat un antibiotic. Antibioticele nu se iau niciodata o zi. Sau doua tablete, sau trei tablete, sau pana iti trec simptomele. Din cauza asta, de multe ori se intampla ca germenii sa faca rezistenta.

Antibioticul ar trebui intotdeauna luat dupa o urocultura. Pentru ca, din nou, mai sunt ipostaze in care pot sa apara usturime la mictiune si mictiunea frecventa si nu este neaparat nevoie sa fie infectie urinara. Si atunci, ar trebui sa punem in evidenta infectia urinara, adica pentru asta trebuie facut un examen sumar de urina si, foarte important, o urocultura. Urocultura inseamna ca din urina cresc germeni si atunci identifici exact ce fel de germene este si la ce este sensibil.

Cistita: extractul din merisor este bun pentru tratarea si profilaxia acesteia

Un alt factor de aparare impotriva infectiei urinare este, evitarea expunerilor la frig. Pe langa asta mai sunt foarte importanti diversi agenti, care pot duce la profilaxia infectiilor urinare, cum sunt extrasele din merisor, de exemplu.

Merisorul este extraordinar si pentru tratare, dar mai ales pentru profilaxia infectiilor tractului urinar inferior. Mai sunt compusii care contin glicozaminoglicani. Glicozaminoglicanii sunt o pelicula mucilaginoasa care acopera intreg tractul urinar si atata vreme cat acest strat de glicozaminoglicani este in regula, nu se intampla nimic acolo. In momentul in care in acest strat de glicozaminoglicani apare o zona in care acesta dispare, sau sufera o alterare, acolo se pot insera germenii si produce infectii ale tractului urinar inferior.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.