Colegiul Farmacistilor, de acord cu interzicerea publicitatii la medicamente

0

Colegiului Farmacistilor din Romania este de acord cu interzicerea publicitatii la medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, dar si, la fel de important, interzicerea publicitatii facute în beneficiul furnizorilor de servicii.

Redam, mai jos, continutul comunicatului:

Publicitatea la medicamente, in esenta ei, urmareste doar scopuri comerciale. Colegiul Farmacistilor din Romania, așa cum a facut pe intreg parcursul procesului legislativ de adoptare a legii, apreciaza ca fiind mai mult decat binevenite noile reglementari privind interzicerea publicitatii la medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala dar și, la fel de important, interzicerea publicității făcute în beneficiul furnizorilor de servicii farmaceutice.

Acestea clarifica faptul ca publicitatea directa sau mascata la medicamentele cu prescriptie este cu desavarsire interzisa, iar cea a furnizorilor de medicamente este restricționata semnificativ. In ultimii ani, populatia a fost supusa unei presiuni permanente, in direcția automedicatiei si promovarii agresive a aspectelor comerciale legate de medicament.

Avem aici în vedere, in special, importanta pretului, in detrimentul informarii corecte cu privire la aspecte esentiale legate de medicament si efectele sale. Cel putin, la acest moment, apreciem ca in ceea ce priveste siguranta pacientului si accesul sau la serviciile medicale si farmaceutice este determinanta in informarea corecta a acestuia. Cu alte cuvinte, incurajam pacientii si orice persoana care are o problema medicala sa mearga în primul rand la medicul sau, să se consulte cu farmacistul cu privire la efectele medicamentelor prescrise și a eventualelor posibile efecte adverse ori contraindicatii si nu sa se bazeze pe informatii si prezentari care au un rol strict comercial. In concluzie, legea care urmează a fi promulgată de Prsședintele Romaniei este binevenita , fiind in interesul exclusiv al pacientilor, pentru o utilizare judicioasa a medicamentelor și a resurselor din sistemul de sanatate, pentru cresterea calitatii serviciilor profesionale ale medicului și farmacistului, concurenta urmand sa fie bazata,in principal, pe criterii profesionale si nu pe criterii comerciale“.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.