Conferinta Nationala de Boli Infectioase – Porti deschise spre viitor I Timisoara 2016 (VIDEO)

0

Peste 200 de specialisti au participat, la Timisoara, la Conferinta Nationala de Boli Infectioase, care se desfasoara in perioada 2-4 iunie 2016.

Este deja o conferinta de traditie si are loc in contextul aparitiilor a noi boli si infectii, pentru care, in mare parte, nu exista patologie, nu exista vaccinuri, nu exista tratament, dar si acolo unde exista, specialistii se confrunta cu refuzul unor parinti de a-si vaccina copiii. O alta problema pe care specialistii in boli infectioase au aboradat-o, este abuzul de antibiotice si cresterea incidentei germenilor rezistenti.

Astfel ca organizatorii si-au dorit ca aceasta conferinta sa aduca lucruri noi, iar cei prezenti sa invete din experientele participantilor.

“Sunt comunicari importante in ceea ce priveste experienta personala cu tratamentul Interferon free la cirozele cu virus hepatitis C, ultimele nouati in ceea ce priveste antibioticele nou aparute pe piata, si comunicari importante in ceea ce priveste experienta noastra in infectia cu HIV, meningite, sindroame rare, celelalte virusuri hepatitice.  In a doua zi, foarte interesant a fost acel nou antibiotic ce va veni pe piata romaneasca cu administrare o data la doua saptamani, o singura administrare, care dureaza doua saptamani si repet, experienta proprie cu antiviralele cu efect direct adica interferon free la ciroza hepatitica cu virus hepatitic C.”, a spus Voichita Lazureanu – presedintele Conferintei Nationale de Boli Infectioase.

”Orice conferinta de boli infectioase aduce intotdeauna lucruri noi, in sensul ca specialitatea noastra este una extrem de dinamica si in care tot timpul apar noutati. Fie apare un antibiotic nou, fie apare un antiviral nou, fie apare un vaccin nou, fie apare sau reapare un agent etiologic nou. Prin urmare, intalnirile noastre sunt periodice, de cateva ori pe an, iar intalnirea de la Timisoara este una de traditie, ne intalnim aici in fiecare primavara si discutam impreuna cu colegii nostri din tara, ceea ce a aparut nou, de la ultima intalnire, in domeniul bolilor infectioase. De data aceasta, daca ne referim la conferinta de la Timisoara, sunt foarte multe aspect noi de discutat si de facut schimb de experienta cu colegii nostrii din tara, in domeniul hepatitelor virale, si ma refer aici la hepatita cu virus C, unde avem si in Romania acum acces la cel mai nou tratament, interferon free, in domeniul infectiei HIV, si sunt multe alte aspecte legate de rezistenta la antibiotice, de vaccinari care necesita intotdeauna actualizari si discutii.”, a spus prof.univ Victoria Arama  – UMF Carol Davila Bucuresti si Institulul Boli Infectioase “Matei Bals” Bucuresti .

“Am venit la aceasta conferinta, in nici intr-un caz formal, ci cu foarte mult interes pentru ca este o conferinta a unei specialitati care este foarte mult legata de specialitatea mea, anestezie-terapie intensiva. Exita multiple interferente intre cele doua specialitati. Dupa cum se stie, in marile spitale de boli infectioase din Romania exista deja compartimente de terapie intensive, create de acum cativa ani de Societatea de Boli Infectioase iar noi, Societatea Romana de Terapie Intensiva, am creat acel program Actiune prioritara ATI, prin care asiguram inclusiv finantarea ingrijirii pacientilor gravi din aceste compartimente, compartimente in care lucreaza colegi anestezisti, reanimatori. De asemenea, noi, ca sectie de terapie Intensiva, reprezentam un interes maximal pentru specialistii de boli infectioase, aceste zone de terapie intensiva fiind zonele celor mai grav pacienti, cu imunitatea prabusita, care sunt supusi unor tratamente complexe, invazive si, deci, care au numeroase probleme in ceea ce priveste suprainfectiile, infectiile nozocomiale si asa mai departe. Cred, deci, ca aceste discutii interdisciplinare reprezinta un lucru extrem de important, nu doar intre specialitatile noastre, ci, in general, in contextul medicinei moderne. Asistam la o aprofundare tot mai mare a fiecarei specialitati, fiecare are o limba proprie, tot mai tehnicizata, dar acest lucru, absolut pozitiv, face ca uneori specialitatile intre ele sa nu se mai inteleaga prea bine. Fiecare are limba lui, exista unele fisuri intre ele, unele mici spatii, in care uneori pot sa se piarda chiar bolnavii, deci cred ca este nevoie de aceasta comunicare interspecialitate, pentru a asigura o acoperire optimala a ingrijirii pacientilor gravi. Din acest punct de vedere, sigur, conferinta acesta este si expresia dezvoltarii extraordinare a specialitatii in ultimii ani, aici in Timisoara, care devine un centru tot mai interesant pentru colegii din intreaga tara, cat si in general, national si international. O specialitate care era pusa sub semnul intrebarii, acum cativa ani, multi considerand ca nu se mai justifica sa existe spitale de boli infectioase, ca aceste proleme se pot rezolva doar ambulator si eventual in sectii de boli interne, iata acum isi arata o actualitate mai puternica decat oricand, in contextul eruptiei in valuri succesive a noi si noi provocari deosebit de grave: de la Ebola la Zika la HIV, la Hepatita C. Este, de altfel poate, una din specialitatile in care inregistram progresele cele mai mari, impreuna cu specialitatea mea si constatam miraculoasa evolutie in tratamente la unele boli infectioase si pentru a da cel mai bun exemplu este hepatita C.”, a spus prof. univ. dr. Sandesc – presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva.

“Toate conferintele in specialitatile sale sunt importante, deoarece cu ocazia acestor intalniri, specialistii pun la punct noutatile, fac schimb de experienta, astfel incat sa ne imbogatim bagajul nostru de cunosinte profesionale. Si aceasta conferinta de boli infectioase este importanta pentru ca experienta noastra din Timisoara putem sa o impartasim celor din Bucuresti si viceversa si sa aflam noutatile in domeniu.”In primul rand a fost foarte bine venita prezentarea domnului profesor Sandesc, care a confirmat o gandire de-a noastra legata de importanta si realizarile terapiei intensive in patologia infectioasa, apoi a fost prezentarea doamnei profesor Arama, in care ne-a prezentat acel nou antibiotic, cu rezultate foarte bune si cu avantajul de a fi administrat o singura data pe infectiile tegumentare.”, a spus Virgil Musta – presedintele Fundatiei Spitalul “Victor Babes”

Conferinta Nationala de Boli Infectioase “Porti deschise spre viitor”, de la Timisoara a fost organizata de Academia Europeana HIV/SIDA si de Boli Infectioase, Societatea de Boli Infectioase HIV/SIDA, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” Bucuresti, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara si de Asociatia Doctor Victor Babes Timisoara.

Managementul evenimentului a fost asigurat de MediaZet.

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply