Conferinta Nationala Alzheimer 2013

Conferinta Nationala Alzheimer 2013

1

1865_articol“Accesul la diagnostic şi tratament al pacientului cu tulburări cognitive în România” şi “Abuzul faţă de oamenii în vârstă” sunt doar două din temele care vor fi abordate în cadrul Conferinţei Naţionale Alzheimer 2013, care va avea loc în perioada 27 februarie – 2 martie, la Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti.

Alianţa Naţională Alzheimer, realizată la iniţiativa Societăţii Romane Alzheimer,  face eforturi susţinute pentru elaborarea unei strategii naţionale coerente, care să permită abordarea problemelor complexe pe care le generează această dramatică suferinţa.

În acest sens, cu ocazia Conferinţei Naţionale Alzheimer 2013, Alianţa Naţională Alzheimer va prezenta un prim raport cu tema ”Accesul pacientului cu tulburări cognitive la un diagnostic şi tratament corect în România”.

Raportul îşi propune să reconstituie circuitul pacientului cu tulburări cognitive, de la sesizarea simptomatologiei, până la realizarea diagnosticării, cu evaluarea obstacolelor din sistemul medical, analiza cauzelor şi propuneri de remediere / înlăturare ale acestora.

“Ar  trebui să existe un traseu al suferindului cât mai scurt şi mai direct,  pentru a se institui cât mai rapid tratamentul, iar acest traseu să fie  bine cunoscut atât de familie, cât şi de medici. Scopul acestui demers este de a analiza, de a trage concluzii, de a face propuneri concrete şi  de a reitera necesitatea realizării unui Plan Naţional pentru Dementa. În mod cert, sunt necesare acţiuni susţinute de informare şi educaţie cu privire la tulburările cognitive şi demente, atât la nivelul populaţiei generale, cât şi la nivelul profesioniştilor, pentru a îmbunătăţi procentu de diagnosticare precoce, în beneficiul pacienţilor, al familiilor lor şi al societăţii.” a declarat Conf. Dr. Cătălina Tudose, Preşedintele Societăţii Romane Alzheimer.

În contextul în care bătrânii au devenit un segment numeric din ce în ce mai important din populaţie, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 4-6% dintre persoanele în vârstă, din totalul populaţiei globului, suferă diferite tipuri de abuz, problematica abuzului asupra vârstnicilor este un subiect de actualitate şi pentru populaţia românească, care trece prin modificări demografice dramatice, aşa cum va  demonstra Prof. Vasile Ghetau în prelegerea sa.

În cadrul workshopului Abuzul faţă de oamenii în vârsta, susţinut de Dr. Radu Vrasti, vor fi abordate subiecte ca:

●  Reticenta bătrânului de a divulga abuzul;

●  Prevalenta abuzului la bătrâni;

●  Locurile unde se pot petrece abuzurile asupra bătrânilor;

●  Factorii de risc ai abuzului în instituţiile de bătrâni;

●  Cine este victima abuzului;

●  Cine sunt făptuitorii;

●  Indiciile abuzului – semne de alarmă.

Subliniem faptul că, din cauza magnitudinii mondiale a abuzului faţă de bătrâni, Organizaţia Naţiunilor Unite, prin vocea SecretaruluiGeneral, Ban Ki-moon, a proclamat ca în fiecare an, ziua de 15 iunie să fie celebrata ca ”Zi Mondială a Conştientizării Abuzului faţă de Vârstnici”  şi a afirmat că respectul faţă de aceştia trebuie să fie parte integrantă a societăţii, ca expresie a recunoaşterii drepturilor umane ale persoanelor în vârstă. Secretarul General declara cu această ocazie:

 “Chem guvernele şi toţi actorii implicaţi să construiască şi să pună în  opera strategii efective de prevenţie, politici şi legi ferme care să combată toate aspectele abuzului faţă de bătrâni” (Press release on UN Secretary-General’s Message for 2012 about the World Elder Abuse Awareness Day: June 15th).

Website-ul oficial al Conferinţei www.alzcongres.ro

Contact presa: Andreea Grigoroscuta,

media@alzcongres.ro, 0722 329 183

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Studiu: pensionarea tarzie poate ajuta la prevenirea dementei

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.