Corpi străini în ochi, la copil. Cum procedăm?

Corpi străini în ochi, la copil. Cum procedăm? (VIDEO)

0

Un vânt puternic care duce nisipul în ochii copilului aflat la joacă sau  o expunere imprudentă la flexul cu care un adult lucrează în curte sunt doar două dintre situațiile care pun în pericol vederea la copii. Corpii străini în ochi, la copii, sunt o problemă frecvent întâlnită de oftalmogi, iar aceștia au câteva sfaturi pentru părinți.

Corpii străini în ochi sunt o problemă foarte serioasă, mai ales la copii

”Corpii străini în ochi sunt o problemă foarte serioasă, mai ales la copii și ar trebui să-i clasificăm în două mari categorii: corpi străini, să spunem, de suprafață, care trebuie rezolvați urgent și care sunt o urgență, pentru că induc o simptomatologie cât se poate de acută. Dar cei mai periculoși sunt corpii străini în ochi, care de multe ori sunt asiptomatici. Am întâlnit adulți cu corpi străini în ochi, care nu și-au dat seama decât după ce au făcut cataracta că au fost victima unui incident. Mai ales la vârste mici când copilul nu știe să spună mai nimic din ceea ce s-a întâmplat, de obicei”, spune dr. Augustin Ivănescu, medic primar oftalmolog, Spitalul de oftalmologie Opticlass Timișoara.

corpi straini in ochi

Corpii străini sunt, de obicei aduși, de vânt și introduși în ochi

”În practica curentă sunt corpii străini aduși, de obicei, de vânt, introduși în ochi, care produc leziuni superficiale , care sunt relativ ușor de depistat, colorarea, și ușor de diagnosticat, mai dificil de extras pentru că la copiii mici, adesea, s-ar impune anestezia generală, ceea ce nu este o plăcere pentru nimeni, dar mai ales poate să devină o problemă foarte serioasă pentru copil. Relativ frecvent întâlnim situațiile în care copiii sunt prezenți în proximitatea unor activități curente – flex, polizor – care antrenează la viteze foarte mari, de multe ori, particule incandescente, care produc și o sterilizare la locul de impact și ca atare vor dezvolta simptomatologia inflamatorie ceva mai târziu, dar destul de periculoasă, repet. De ce? Pentru că copilul nu spune de obicei nimic, pentru că nu a sesizat că s-a întâmplat ceva”.

”În zonele cu sudură, apropos de activitățile domestice, în care actualmente aparatele de sudură, flexurile, polizoarele au devenit  instrumente de uz curent la fiecare gospodărie, fiecare individ are nevoie de așa ceva și ca atare și copiii vin în contact cu ele. Sudura este o sursă foarte importantă de raze ultraviolete, flama respectivă care prinde este , de fapt, o radiație intensă de ultraviolete care produc fotocheratita – este aceeași fotocheratită care o prindem iarna la schi când umblăm fără ochelari de soare, datorită reflexiei intense de ultraviolete pe suprafața de zăpadă – sau care o putem expune inclusive la blocul operator, și am avut situații prin aprinderea accidentală a razelor ultraviolete. Sunt diverse categorii, sunt trei tipuri de raze ultraviolete, fiecare cu agresivitate proprie. În general, diagnosticul este facil și tratamentul, de asemenea, relativ facil, dar necesită numaidecât un diagnostic și un tratament adecvat”.

Corpi străini în ochi: ”Sunt foarte, foarte multe circumstanțe, orice înroșire a ochiului, orice secreție abundentă, orice spasm sau tic care îl capătă copilul trebuie să îl ducă imediat la oftalmolog, pentru că, de multe ori, rănile acestea superficiale cu potențial infecțios mare – de ce? – pentru că zona corneană, de exemplu,  nu este vascularizată, iar mijloacele de apărare sunt asigurate doar de filmul lacrimal, foarte active, este adevărat, dar nu se compară cu un organ vascularizat în care mijloacele de apărare, imunitatea organismului se manifestă.  Deci pericolul infecției este foarte mare în afară de faptul că și țesutul ocular se vindecă la fel ca oricare alt țesut , acest țesut are o proprietate suplimentară, transparența, care poate fi afectată. O cheratită banală, virală,  cum a fost, cum sunt epidemiile curente cu care ne confruntăm chiar și în această primăvară, cheratoconjunctivita epidemică, lasă o serie de tulburări trofice la nivelul corneei uneori cu afectarea vederii pentru foarte multe luni. De aceea, orice simptomatologie – și aș sfătui toți pacienții, toți oamenii, nu numai copiii în mod expres – orice înroșire, orice lăcrimare susținută , orice simptomatologie ocular care durează mai mult de două-trei zile este un element absolut motivant pentru o vizită la oftalmolog”.

corpi straini in ochi

Sfaturi privind  corpi străini în ochi:

Iată ce ne sfătuiesc medicii atunci când copilul are corpi străini în ochi: ”Cel mai bine ar fi ochiul închis, eventual pansat și transportat imediat. Dacă, însă, este vorba  de o agresiune chimică ar fi bine să se realizeze o spălare cât mai abundentă, foarte simplă: capul sub robinet și antrenat cu mâna apa, sub jet, abundent, de spălat cât mai intens ochiul. Repet, în situația arsurilor chimice, de obicei. Sunt, însă , probleme pe care oamenii în general intuiesc cam ce s-a întâmplat. Recomandarea ar fi să nu se intervină decât pentru situațiile cu agresiune chimică. Sunt – chiar am întâlnit relativ recent – situații în care corpi străini mari sunt penetrați în ochi. Trebuie avut în vedere că în momentul în care se scoate un corp străin care este penetrat în camera anterioară, va duce la pierderea camerei anterioare, la golirea ochiului, modificare tensională în ochi, posibil decompresiunea bruscă să ne ducă la hemoragii coroidiene, adică complicații din acestea destul de mari. Nu își are rostul. Cred că de oriunde din țara asta, într-o jumătate de oră se poate ajunge la oftalmolog, nu se poate să fie necesare acțiuni aventuriste”, explică dr. Augustin Ivănescu, medic primar oftalmolog, Spitalul de oftalmologie Opticlass Timișoara

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.