Cum trebuie procedat în caz de arsuri? Ghid practic

Cum trebuie procedat în caz de arsuri? Ghid practic

1

Care sunt măsurile de prim-ajutor în cazul unor arsuri prin flacără? Dar în cazul unor arsuri chimice sau prin smoală? Sunt câteva reguli de bază în asemenea situații, vizând măsurile care trebuie luate la locul accidentului: informațiile sunt utile atât medicilor, cât și publicului larg. Este esențială intervenția în primele secunde, iar acțiunile necugetate pot agrava starea rănitului.

– Pentu arsuri prin flacără se acoperă flacăra cu orice câmp neinflamabil sau se stinge cu apă, îmbrăcămintea arsă se îndepărtează
– Pentru arsurile prin lichid fierbinte se răcește regiunea arsă, în maximum 30 de secude, cu apă, după 30 de secunde, răcirea nu mai are rol benefic pentru diminuarea profunzimii leziunilor. După aplicarea apei, pacientul trebuie uscat, încălzit și acoperit cu pături sau folie termica.
– Pentru arsuri chimice, cea mai importantă măsură este spălarea abundentă, cu cantitate mare de apă, a zonelor afectate. Mult mai importantă este spălarea abundentă cu apă, decât încercarea de a neutraliza agentul chimic. Același tratament este valabil pentru arsuri corneo-conjuctivale.
– Pentru arsuri prin contact cu substanțe aderente (smoală, asfalt, plastic topit), se răceste zona arsă și nu se încearcă îndepărtarea agentului cauzator, ci se lasă pe loc, acesta va fi îndepărtat în unitatea de primire urgențe al centrului de arsuri.
– Pentru electrocuții se asigură oprirea sau îndepărtarea curentului și se trece imediat la masuri de resuscitare – cauza principală de deces la electrocuții este stopul cardiac, prin tulburări severe de ritm.

După îndepărtarea agentului termic, tratați pacientul, nu arsura! Se focusează atenția asupra leziunilor care necesită tratament imediat – obstrucții ale căilor respiratorii, hemoragii, șoc hipovolemic, leziuni interne grave, fracturi grave.
Statistic, în cazul incendiilor, principala cauză de deces este dată de leziuni inhalatorii și nu de leziuni termice. Pentru a combate leziunile inhalatorii, în cazuri grave, se va trece la intubația endotraheală, care va asigura atât protecția căilor respiratorii, cât și oxigenarea corespunzătoare. Orice victimă care a suferit arsuri în spațiu închis sau prin explozie se va considera că suferă și de leziuni inhalatorii.
Pacienții arși trebuie să fie bine încălziți pentru a evita pierderile calorice, deoarece ei intră foarte ușor în hipotermie.

Sursa: www.ms.gov.ro

Share.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.