De la 1 ianuarie 2014, bursei de rezidențiat. Banii sunt așteptați însă cu... realism

De la 1 ianuarie 2014, bursa de rezidențiat. Banii sunt așteptați însă cu… realism

0

bani_leiÎncepând cu anul viitor, bursă de rezidențiat de 670 lei pe lună! Prevederea e cuprinsă în OUG nr. 103/2013 – salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Sunt persoane, dintre cele care postează pe grupurile de rezidențiat de pe Facebook, care își păstrează realismul legat de bursa de rezidențiat: ”nu ne acoperă nici jumătate din cheltuieli!”

Cum sună articolul 18 al OUG nr. 103/2013, dedicat rezidenților, pentru acordarea bursei de rezidențiat:

“Art. 18. – (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunara mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei.
(2) Bursa de rezidențiat prevăzută la alin. (1) nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit și nu constituie baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru șomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă si boli profesionale.
(3) Plata lunara a bursei de rezidențiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătății”.

”Carburantii se scumpesc și implicit toate alimentele pentru că transportul lor presupune carburanți. La fel, energia electrică va fi mai scumpă! și metroul! și gazele! prea mult entuziasm pentru bursa asta care nu ne acoperă nici jumătate din cheltuieli!”, este opinia Georgianei Băţică, postată pe grupul de Facebook Rezidentiat 2013. O opinie ca un duș rece, plină de realism, care se desprinde de multe altele, unele ironice, altele optimiste, legate de bursa de rezidențiat.

Surse: dreptonline.ro, Facebook

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.