De ce ne îngraşăm mai mult pe timpul iernii

0

ingrasam iarnaPe perioada iernii, avem tendinţa de a ne îngrăşa mai mult. Una din explicaţii ar fi că acum mult timp,  strămoşii noştri aveau nevoie de câteva kilograme în plus pentru a se proteja de frigul iernii. Datorită acestui lucru, evolutiv, iarna mâncăm o porţie dublă de pizza sau un desert în plus.

În  Psychology Today, dr. Norman Rosenthal spune că această tendinţă spre îngrăşare ar avea legătură cu anumite substanţe din corp care ne determină să poftim la carbohidraţi.

„Una dintre explicaţiile posibile implică serotonina, o substanţă chimică din creier, care, în timpul lunilor de iarnă atinge nivelurile sale minime în regiunile din creier care reglează apetitul. Cercetările indică faptul că în zilele însorite creierul produce mai multă serotonină, pe când în zilele cu puţin soare, el produce un nivel mai scăzut de serotonină. Un alt mod prin care putem spori nivelul de serotonină (pe lângă expunerea la lumină puternică) este acela de a consuma alimente dulci sau bogate în amidon care să declanşeze secreţia de insulină. La rândul său, acest proces împinge triptofanul (un precursor al serotoninei) din fluxul sanguin în creier. Din nefericire, producerea insulinei scade nivelul de glucoză din sânge, lucru care ne face să tânjim după şi mai multe alimente dulci şi bogate în amidon”.

Lipsa de soare din timpul iernii, nu numai că ne îngrasă, dar ne predispune şi la lene

Atunci când este întuneric, corpul produce un nivel mai mare de hormon numit melatonină, care este esenţial pentru reglarea ceasului interior din corp. Melatonina este cea care îi face pe unii dintre noi să dorească să adoarmă la ora 9 seara în lunile de iarnă. Unii experţi cred că melatonina joacă un rol şi în creşterea apetitului atunci când este combinată cu stilul de viaţă sedentar, şi de aceea ne îngrăşăm.

Vitamina D este asociată cu reglarea apetitului şi arderea grăsimilor

Corpul produce această vitamină doar atunci când este expus la soare, motiv pentru care ea se găseşte în abundenţă în lunile de vară. O serie de studii au indicat că şi vitamina D este asociată cu reglarea apetitului şi arderea grăsimilor. În timpul lunilor de iarnă, nu numai că petrecem mai puţin timp afară, dar suntem şi mereu acoperiţi de haine, ceea ce înseamnă că producem mai puţină vitamină D, de unde rezultă că ne îngrăşăm mai mult.

În plus, pe lângă toţi aceşti factori explicaţi mai sus, mai este şi lipsa de motivaţie care, în timpul iernii ne ţine departe de sala de sport şi ne predispune la îngrăşare.

sursa: http://www.descopera.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.