De la psoriazis la sinucidere! Probleme si solutii

0

Oficial, 400.000 de romani au psoriazis, in realitate, numarul e mult mai mare. Cum se manifesta boala, ce probleme apar la pacientul cu psoriazis, ce solutii exista pentru el?

Aceasta afectiune, psoriazis, poate fi usor de diagnosticat, dar greu de tratat. Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, caracterizata printr-o evolutie accelerata a celulor pielii. In mod normal, celulele pielii se regenereaza in 28-30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces are loc in 3-4 zile. Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz, acoperite cu cruste alb-sidefii.

Exista numeroase tipuri de psoriazis si acestea se disting adesea, dupa localizarea sau aspectul leziunilor. Prezenta si pozitionarea placilor tegumentare de psoriazis pot varia – anumite persoane pot avea o singura placa de psoriazis intr-o parte determinata a corpului, in timp ce alte persoane pot avea psoriazis pe toata suprafata corpului. in 60-70% dintre cazuri, psoriazisul este insotit si de mancarimi ale pielii.

Diagnosticul psoriazisului se bazeaza pe tabloul clinic si realizarea unui examen histopatologic. Investigatiile de laborator sunt rareori necesare. Exista mai multe forme clinice de psoriazis. Un pacient cu psoriazis poate dezvolta in timpul vietii mai multe forme ale afectiunii cutanate. Extinderea leziunilor si severitatea acestora poate varia de la un puseu evolutiv la altul, de la leziuni minime la leziuni intens keratozice sau pustuloase, de la acoperire cutanata discreta pana la eruptie generalizata (psoriazis eritrodermic). Psoriazisul poate evolua stabil, cu leziuni in placi eritemato-scuamoase sau se poate modifica intr-un psoriazis instabil, caracterizat de leziuni eruptive, inflamatorii, dificil responsive la tratamentul topic.

Romania, pe unul din primele locuri in Europa la capitolul psoriazis

Bilantul e cumplit: aproximativ 400.000 de romani sufera de psoriazis. Medicii spun ca, tot mai multi pacienti dezvolta psoriazisul “vulgar”, o afectiune cutanata care revine ciclic la intervale relativ scurte. Romania se situeaza si capitolul psoriazis pe unul din primele locuri in Europa. “Unul din cele mai recente studii populationale pe care le-am condus indica o incidenta a psoriazisului in Romania de circa 4% – 5%, mai mare decat cea estimata pana acum”, spune prof.dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

Oficial, peste 2% din populatia Romaniei are aceasta boala de piele, insa numarul real de bolnavi este mult mai mare, adauga dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD. Imbucurator este faptul ca rata de adresabilitate la medic este in continua crestere, mai mare cu 30% fata de anii anteriori si speram ca prin aceste campanii de informare sa inregistram noi cresteri. in plus a crescut increderea in terapia psoriazisului si in faptul ca boala poate fi tinuta sub control asftel incat sa asigure o calitate a vietii decenta”.

Unul din trei pacienti cu psoriazis a avut tentative de sinucidere

La nivel mondial, unul din trei pacienti a avut tentative de sinucidere, rata de suicid fiind de 5,5% la pacientii cu psoriazis, dubla in comparatie cu alti bolnavi. De asemenea, pacientii cu psoriazis sever rateaza anual in medie intre 3 si 26 de zile de munca, iar un sfert dintre pacienti afirma ca psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si psoriazis artropatic. Pe langa manifestarile cutanate, se asociaza si cu artrite periferice, spondilita/ sacroileita, dactilita/ tenosinovita, entezita, osteita/ periostita. Aproximativ 20% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis artropatic dezvolta leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.

Totodata, la pacientii cu psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescuta decat la populatia generala, cauza cea mai frecventa de deces fiind complicatiile cardiovasculare. Discriminarea la locul de munca este raportata de 6% dintre pacienti, iar 62% din pacienti relateaza probleme financiare.

Psoriazisul are un impact negativ asupra unei game variate de parametri

– locul de munca / scoala
– activitatile zilnice
– activitatea sexuala

Pacientii suferinzi de psoriazis sunt deseori pe nedrept exclusi de la facilitatile publice: piscine publice, cluburile de sanatate, saloane de infrumusetare, plaje, din cauza conceptiilor eronate existente in legatura cu aceasta afectiune: psoriazisul este deseori considerat in mod gresit drept o afectiune contagioasa! Stigmatizarea include mai multe sentimente negative grave observate la pacientii cu psoriazis: anticiparea respingerii, sentimentul de a fi viciat, sentimentul de vinovatie si rusine, sensibilitatea exagerata la atitudinea celorlalti. Este foarte important ca pacientul sa gaseasca in familie sprijin si intelegere. Dintre afectiunile dermatologice, psoriazisul se afla pe primul loc in ceea ce priveste deteriorarea indicelui de calitate a vietii, devansand afectiunile maligne cutanate.

Solutii in caz de psoriazis: tratament medical, alimentatie corecta, suport mental

„Psoriazisul, odata aparut, dureaza toata viata. Mesajul catre cei bolnavi este ca boala poate fi si trebuie controlata prin tratament medical corect, plus alimentatie corecta indicata de medicul dietetician si suport mental din partea psihologului. Bolnavul cu psoriazis trebuie sa duca o viata cat mai normala cu putinta”, considera prof.dr. Calin Giurcaneanu.

Share.

Leave A Reply