Depresia poate debuta in copilarie

Depresia poate debuta in copilarie (VIDEO)

2

Cu peste 50 de milioane de persoane diagnosticate in Europa si alte 121 de milioane in America, depresia urca incet si sigur in topul bolilor care pun stapanire pe populatie.

Depresia este o boala ascunsa

Ca afectiune, depresia este o boala invalidanta, o boala ascunsa, o boala pe care oamenii nu o admit, dar care le afecteaza stilul de viata, viata de zi cu zi, profesionalul, personalul, relatiile cu oamenii si, practic, intra incet, parsiv, dar sigur in fiecare secunda a vietii persoanei care sufera.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament

Depresia – cauze

Cauzele depresiei tin de conditiile politico-economico-sociale, afirma specialistii, care ne sfatuiesc sa mergem din timp la control si sa fim atenti la primele simptome. Depresia se poate vindeca daca respectam anumite conditii.

Depresia are multiple cauze, spun specialistii si enumara in plus fondul genetic, dar si conditiile mediului in care traim sau lucram.

 “Daca suntem atenti si daca nu incercam sa intram in sfera negarii, daca avem sfatuitori buni, daca avem o familie atenta, daca avem un doctor de familie atent, daca nu suntem inspaimantati de stigma ideei de psihiatrie. Deci sunt niste conditii. Altfel ne scapa. De ce? Pentru ca depresia se poate manifesta in fel si chip. Ea poate sa inceapa cu acea simpla plictiseala. Incepand chiar din copilarie”, spune dr. Aurora Heim, medic primar psihiatru.

Simptome depresia: copilul care se plictiseste nu este sanatos

In mod normal, copiii nu se pot plictisi. Copiii au intotdeauna lucruri de facut. Un copil care are dureri de burta si se plange de plictiseala poate fi depresiv. De foarte multe ori asta scapa atentiei si parintilor, si educatorilor, si chiar si medicilor pentru ca se considera ori ca e rasfatat, ori ca cine stie ce probleme are, e tratat de burtica, e batut cateodata ca sa nu mai fie atat de plictisit, e dus la cumparaturi si i se cumpara mai nou toate noile achizitii tehnologice care exista, mai ales la parintii care nu au timp sa se ocupe de el si se trece de prima etapa de depresie din copilarie fara sa o identifice cineva.

Acel copil, in general, este foarte predispus sa faca mai tarziu depresia clinica, care poate sa atinga diverse grade.

La adult, noi putem sa fim depresivi cand, de exemplu, ne trezim dimineata si nu avem chef sa incepem ziua noua. Pur si simplu ni se pare foarte greu, dar foarte, foarte greu sa incepem ziua cu aceleasi si aceleasi lucruri pe care trebuie sa le facem. In momentul acela, in mod normal, oamenii ar trebui sa se teama ca sunt in punctul de a face depresie clinica. Se trece si peste asta. Oamenii se chinuie, beau cafele, merg la lucru indiferent, intra acolo in atmosfera, si, da, muncind mai iesi, pentru ca adrenalina pe care ti-o da locul de munca, daca ti-o da – si aici e o alta discutie – te scoate. Dar ajungi seara, seara de obicei depresia se linisteste, in schimb o iei de la capat a doua zi dimineata. Deci persoanele care simt nemultumire ca incepe o noua zi sunt deja depresive.

Etapa cea mai clara care poate sa anunte depresia este iritabilitatea, deci momentul in care te enervezi pentru orice. In momentul in care tu nu mai vezi nimic bun in jurul tau, in momentul in care faptul ca ploua este o tragedie, faptul ca e prea cald e o tragedie, faptul ca ne-am impins la supermarket, deci toata viata devine un chin. Atunci apare depresia, esti pe sectorul acela de depresie clinica.

In primele faze trebuie sa o identificam si sa nu avem frica de a spune ca noi avem o problema psihiatrica, pentru ca ea este una dintre cele mai frecvente probleme psihiatrice pe plan mondial.

Sunt 50 de milioane de depresivi identificati in Europa, 121 de milioane in America si ne asteapta o crestere foarte serioasa din cauza conditiilor politico-economico-sociale, despre care acum nu o sa avem timp sa vorbim. Asa incat, daca admitem ca avem o problema, trebuie sa mergem la medic. Neaparat. Daca am ajuns o data la medic, acel medic ne va ajuta sa trecem peste depresia de care suferim.

Depresia – tratament

De obicei, depresia impune tratamentul medicamentos, pentru ca nu se poate rezolva problema chimismului creierului fara medicamente decat foarte greu, cu metode de terapie care nu intotdeauna reusesc. Psihoterapia este un lucru laborios oriunde in lume, iar la noi cu atat mai mult pentru ca ea nu este nici macar finantata de Casa de asigurari si atunci medicii trebuie sa fie remunerati, deci e nevoie de un onorariu .

“Onorariile nu sunt mici la psihoterapie pentru ca presupun o sedinta care dureaza intre 45 si 60 de minute, si care este foarte solicitanta pentru ambii, si pentru pacient si pentru medic. Si atunci nu foarte multa lume isi permite asa ceva. Deci mult mai bine, in conditiile Romaniei este sa recurgem la medicamente si apoi, daca nu functioneaza, sa combinam. Cea mai buna combinatie este terapia medicamentoasa cu terapia psihoterapeutica”, adauga dr. Aurora Heim.

autor: DELIA SESCU BABRU

Share.

2 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.