Dispozitive medicale cu nereguli, gasite de Protectia Consumatorilor

Dispozitive medicale cu nereguli, gasite de Protectia Consumatorilor

0

Ploaie de amenzi, aplicate de Protectia Consumatorilor celor ce comercializeaza dispozitive medicale – proteze, orteze, carucioare pentru persoane cu dizabilitati. Mai bine de jumatate dintre cei controlati au fost gasiti in neregula.

Ce a gasit Protectia Consumatorilor? Lipsesc informatiile necesare utilizarii corecte, in siguranta, luand in considerare pregatirea si cunostintele utilizatorilor. Pe etichete nu apar denumirea completa a dispozitivului, domeniul de utilizare, caracteristicile principale, continutul ambalajului, conditiile speciale de pastrare, instructiuni speciale de utilizare, atentionari sau precautii necesare.

Protectia Consumatorilor a constatat inscrierea necorespunzatoare a instructiunilor de utilizare: lipsa partiala sau totala a traducerilor in limba romana a instructiunilor de utilizare, a performantelor prevazute, stabilite de producator si posibilelor efecte secundare, produse fara instructiuni de utilizare si care nu aveau precizate eventualele riscuri. Au fost descoperite abateri privind marcajul de conformitate CE: dispozitivele care se considera ca satisfac cerintele esentiale prevazute de lege, trebuie sa poarte in momentul introducerii pe piata marcajul de conformitate CE, vizibil, lizibil si de nesters atat pe produs, cat si pe ambalaj.

”Marcajul este insotit de numarul de identificare al organismului notificat care poarta raspunderea pentru aplicarea procedurilor prevazute de lege. Este interzisa aplicarea unor marcaje sau inscriptii care pot induce in eroare terte parti cu privire la intelesul ori forma grafica a marcajului CE – marcaj CE nu era insotit de numarul de identificare al organismului notificat, insotitoare nu respecta grafica prevazuta de legislatie, lipsa marcajului CE sau acesta nu a putut fi identificat”, transmite Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Si, nu in ultimul rand, au fost gasite abateri privind promotiile – lipsa perioadei in care se fac reducerile sau aceasta era anuntata folosind caractere foarte mici, reduceri diferite fara a fi evidentiate in mod clar grupele de produse care beneficiaza de reducerile respective.

”Oferta tot mai bogata a diverselor dispozitive medicale de pe piata care atribuie diverse proprietati produselor trebuie consulata cu mare atentie, astfel incat consumatorii sa verifice daca acestea corespund nevoilor lor, daca sunt avizate si a instructiunilor de pe eticheta. Operatorii economici care nu respecta legislatia vor fi sanctionati”, precizeaza Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC.

Actiunea de control a celor de la Protectia Consumatorilor, in cateva cifre

Au fost verificati 229 operatori economici, dintre care 219 cu vanzare directa si 10 cu vanzare online. La 147 de operatori economici, adica 64% din cei controlati, au fost depistate abateri de la prevederile legale. S-au aplicat 174 de sanctiuni, dintre care 78 de amenzi contraventionale in valoare de peste 300.000 de lei si 96 de avertismente. S-au dispus 81 de masuri de oprire temporara de la comercializare pentru nerespectarea cerintelor de informare/etichetare, pentru produse in valoare de aproape o jumatate de milion de lei, la vanzarea directa, si noua masuri de corectare sau completare a informatiilor continute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri, la vanzarea online.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.