Echivalarea studiilor asistentelor medicale – ce pasi vor trebui urmati catre echivalare

0

Federatia Solidaritatea Sindicala solicita ca procedura pentru Implementarea Echivalarii Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceala (PIEAMAP), sa fie anexa la Contractul colectiv de munca.

Masurile prevazute in PIEAMAP vor face parte de drept din Planul Sectorial de Formare a Angajaților din Sanatate, respectiv din planurile de formare ale unitatilor sanitare.

Federatia Solidaritatea Sanitara, prin Viorel Rotila, presedintele acesteia, vine cu o serie de propuneri in privinta pasilor ce vor trebui urmati catre echivalare. Un instrument important in acest proces de echivalare a asistentelor absolvente de postliceala ar urma sa fie „Bilantul de competente”, care se va aplica fiecarei asistente medicale/fiecarui asistent medical care va solicita acest lucru. Acest bilant va fi de fapt tabloul competentelor individuale, indiferent de forma in care au fost obtinute, respectiv a numarului de credite corespunzator competentelor detinute.

Echivalarea studiilor asistentelor medicale – ce pasi vor trebui urmati catre echivalare

Apoi, va urma completarea competentele/creditelor lipsa, in invatamantul universitar.

Potrivit materialului intocmit de Viorel Rotila, competentele/creditele lipsa vor fi calculate ca diferenta dintre programul minim de formare a asistentelor medicale in cadrul invatamantului universitar si competentele/creditele detinute, demonstrate de bilantul de competente.

„Cel de-al doilea pas esential al procesului de echivalare/revalorizare il constituie completarea competentelor prin intermediul formarii.

Tinand cont de faptul ca nivelul profesional avut in vedere prin intermediul echivalarii il constituie asistenta medicala absolventa de studii universitare, formarea pentru completarea competentelor va fi desfasurata in mediul universitar, in cadrul facultatilor de profil, respectiv a extensiilor acestora.

Procesului de echivalare se incheie cu examenul de absolvire al formarii universitare, absolventele avand dreptul la diplomele de licenta. “, se arata in materialul propus ca anexa la Contractul Colectiv de Munca din Sanatate.

Share.

Leave A Reply