Federatia „Solidaritatea Sanitara” se opune mutarii contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului

1

Constatand ca mutarea contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatorului este o inselatorie la adresa salariatilor din sectorul bugetar, Guvernul intentionand sa-i pacaleasca cu o falsa crestere salariala, Federatia „Solidaritatea Sanitara” anunta opozitia fata de aceasta masura, invitand salariatii din Sanatate sa i se alature la actiunile de protest pe aceasta tema.

Primul pas al acestor actiuni il constituie Petitia publica initiata impotriva acestei masuri, ce poate fi gasita aici http://solidaritatea-sanitara.ro/impozite/, ea constituind o forma de pregatire a altor forme de protest.Denuntam astfel public intentia ascunsa a Guvernului de „a fura” cresterea salariilor cu 25% (anuntata pentru 1 ianuarie 2018): dupa ce aceasta crestere a fost aprobata prin  art. 38, alin. 3, lit. a) din legea nr. 153/2017, Guvernul intentioneaza sa o anuleze prin intermediul proiectului de act normativ ce vizeaza transferul contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului.

A prezenta ca o crestere salariala mutare contributiilor angajatorului in salariul brut, adica a creste salariul brut fara a creste salariul net, in conditiile in care anunti aceasta masura ca fiind o crestere salariala este o inselatorie.

Federatia „Solidaritatea Sanitara” a avertizat salariatii inca din timpul discutiilor la legea salarizarii asupra acestui pericol, solicitand Parlamentului prevenirea lui printr-o prevedere expresa a legii salarizarii. Precizam ca in aceasta perioada se negociaza Contractul colectiv de munca la nivel de sectorul bugetar Sanatate, actiune care ofera posibilitatea unei greve legale.

Reamintim guvernantilor pe aceasta cale ca exista deja mai multe nemultumiri legate de drepturile pe care salariatii risca sa le piarda, un numar semnificativ de angajati exprimandu-si deja disponibilitatea de a ne sprijini prin intermediul unor forme de protest.

De asemenea, nemultumirea salariatilor este accentuata de pozitia Guvernului pe tema elaborarii unui nou Regulament de sporuri, ce risca sa conduca la semnificative pierderi salariale, existand intentia clara a participarii la proteste pe aceasta tema.Ansamblul acestor actiuni de protest, care a adunat deja un numar de peste 11.000 de semnaturi, arata existenta unui grad semnificativ de nemultumire a angajatilor din Sanatate fata de o serie de masuri ale Guvernului, acesta riscand sa ia forma unui protest ce ar putea bloca intregul sistem public de sanatate.

Share.