Gingivita - cauze, simptome, tratament, preventie

Gingivita – cauze, simptome, tratament, preventie

0

Gingivita este o inflamatie a tesutului gingival, o afectiune non-distructiva a bolii parodontale. Gingivita este reversibila cu o buna igiena orala. Cu toate acestea, in absenta tratamentului, gingivita poate progresa la periodontita ceea ce poate duce in cele din urma la pierderea dintilor.

In timp ce in unele cazuri gingivita nu progreseaza la parodontita, datele indica faptul ca parodontita este precedata intotdeauna de gingivita.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Tratament
 5. Complicatii

gingivita

Gingivita – simptome

 • Gingii umflate
 • Gingii rosii sau violete, luminoase
 • Gingiile care sunt sensibile sau dureroase la atingere
 • Sangerarea gingiilor sau sangerari dupa periaj si/sau folosirea atei dentare
 • Respiratia urat mirositoare (halitoza)

Gingivita – cauze

O gingivita poate fi rezultatul unui prost periaj al dintilor, care antreneaza o acumulare a placii dentare si a tartrului.

Modificarile hormonale temporare pot, de asemenea, sa provoace o gingivita, de exemplu in timpul sarcinii, inflamatia disparand dupa nastere.

In sfarsit, luarea anumitor medicamente antidepresoare sau antiepileptice este, de asemenea, susceptibila sa cauzeze o gingivita.

Gingivita – prevenire

Gingivita poate fi prevenita prin igiena orala regulata care include zilnic periaj si folosirea atei dentare. Efectul benefic al apei oxigenate asupra gingivitei a fost demonstrata.

US Food and Drug Administration (FDA) au gasit dovezi clare care arata ca pasta de dinti care contine triclosan a fost eficace in prevenirea gingivitei.

In multe tari, cum ar fi Statele Unite ale Americii, apa de gura care contine clorhexidina sunt disponibile numai pe baza de reteta.

Prevenirea bolilor gingivale pot beneficia, de asemenea, de o inima sanatoasa. O stare buna de sanatate orala poate reduce riscul de evenimente cardiace. Sanatatea orala deficitara poate duce la infectii care pot calatori in fluxul sanguin.

Gingivita – tratament

Tratamentul pentru gingivita este indepartarea agentului cauzator. Terapie are drept scop reducerea bacteriilor orale, si poate lua forma unor vizite periodice regulate la un medic stomatolog, impreuna cu o ingrijire adecvata la domiciliu printr-o igiena orala.

Astfel, mai multe dintre metodele utilizate in prevenirea gingivitei poate fi de asemenea utilizate pentru tratamentul gingivitelor, cum ar fi periajul zilnic, folosirea apei de gura care contine clorhexidina sau peroxid de hidrogen.

Perii interdentare, de asemenea, ajuta la eliminarea oricaror agenti cauzali.

Ingrijirea prin igiena orala la domiciliu trebuie sa fie combinata cu terapia parodontala la cabinetul stomatologic pentru a elimina tartru. Tartru este indepartat de un dentist sau igienist dentar cu mana, sonic sau instrumente cu ultrasunete.

Ingredientele active aprobate de American Dental Association, care “reduc placa si demonstreaza reducerea efectiva a inflamatiei gingivale pe o perioada de timp” sunt triclosan, digluconat de clorhexidina, si o combinatie de timol, mentol, eucaliptol si salicilat de metil. Aceste ingrediente se gasesc in pasta de dinti si apa de gura.

Studii stiintifice recente au aratat, de asemenea, efectele benefice ale ape de gura cu uleiuri esentiale.

Bacteriile care cauzeaza gingivita poate fi controlata prin utilizarea unui irigator oral zilnic cu o apa de gura care contine un antibiotic. 500 mg de amoxicilina, cefalexin, sau arestin in 16 uncii de o apa de gura fluorura de baza non-alcoolica este un amestec eficient.

In general, o igiena orala s-a dovedit ca imbunatateste dramatic sanatatea gingivala la persoanele cu diabet de tip 2. Distrugerea parodontala este, de asemenea, incetinita ca urmare a ingrijirii orale extinse.

Gingivita – complicatii

 • Pierderea dintilor, sau degradarea lor
 • Reaparitie a gingivitei
 • Parodontita
 • Infectie sau abces al gingiei sau a oaselor maxilarului
 • Gura Trench (infectie bacteriana si ulceratii ale gingiilor)
 • Umflarea glandelor
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.