Gripa si vaccinarea. Topul greselilor (VIDEO)

Gripa si vaccinarea. Topul greselilor (VIDEO)

0

M-am vaccinat antigripal, de ce totusi ma imbolnavesc? Nu o sa ma mai vaccinez in veci! Vezi ce greseli fac unii, din cauza lipsei de informatii legate de gripa.

Ce se intampla cand omul n-a avut “nicio treaba” cu gripa, ci cu alte virusuri

“Oamenii, neavand nivelul de informatii necesar, cad intr-o greseala care-i impiedica sa se mai faca bine in continuare. Adica ce se intampla? Omul se vaccineaza antigripal si face o viroza respiratorie, poate mai face si o infectie paragripala, ca se intalneste cu toate virusurile astea si atunci ce zice el. Zice: m-am vaccinat pentru gripa si dupa aia am facut de trei ori gripa, nu ma mai vaccinez in veci! Or, el n-a avut nicio treaba cu gripa, a avut treaba cu alte virusuri si vaccinarea gripala nu previne decat gripa si nu celelalte infectii respiratorii despre care am facut vorbire. Iata de ce este importanta informatia transmisa omului si atunci omul accepta in cunostinta de cauza, bineinteles daca doreste, dar are nivelul de informatii de care are nevoie”, a afirmat prof.univ.dr. Emilian Popovici, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, la conferinta PreventEd, desfasurata la Timisoara.

Raportul cost-eficienta: Nu te vaccinezi, suferi si costa mult

“Preventia este extrem de importanta si o sa ne gandim un pic si la cost-eficienta. Cat costa o vaccinare antigripala? Intre 25 si 30 de lei. Cat costa tratamentul gripei necomplicate? Cel putin 100 si ceva de lei, la medicamentele care se gasesc acum si care sunt recomandate, ca schema veche, cu aspirina tamponata, nu mai exista. Daca le spui la farmacisti asa ceva, se uita in deruta la tine. Deci, iata o diferenta foarte mare de pret – gripa necomplicata. Daca se complica cu infectie pulmonara, cu pneumonie, ajungi la multe sute de lei si nu mai punem in socoteala suferinta. Te vaccinezi, nu ai suferinta, costa putin, nu te vaccinezi, ai suferinta si costa mult. Aici fiecare poate sa aleaga ce considera de cuviinta mai bun pentru el”

Daca nu te imunizezi la timp, te-ai vaccinat degeaba

“Niciodata nu poti sa stii cu siguranta, 100%, daca vei avea o epidemie de mare amploare sau una moderata sau una mica. De aia, actiunile de vaccinare le faci daca vrei sa nu te imbolnavesti, pentru ca mai tarziu degeaba le faci. Daca ai intrat in sezonul de gripa si s-a declansat infectia gripala, te poti vaccina fara discutie, dar intre momentul in care administrezi vaccinul si cel in care iti apare titrul protector de anticorpi trebuie sa treaca doua saptamani. Nu, m-am vaccinat si de maine sau din momentul in care m-am vaccinat sunt protejat… in alea doua saptamani te poti intalni cu virusul gripal, faci gripa si atunci chiar te-ai vaccinat degeaba. De aia e bine sa te vaccinezi din timp, inainte de inceperea sezonului gripal, in perioada prezenta si in saptamanile care vin, pentru ca in sezonul de iarna si, dupa acea, pana in primavara, ca nu se termina totul cu Anul Nou, mai se duce pana in sezonul de primavara, dureaza sase pana la noua saptamani din momentul in care se declanseaza, sa fii protejat si atunci nu ai niciun fel de problema”.

Prof. univ. dr. Emilian Popovici: daca apare o reactie adversa la un milion de doze de vaccin, toata lumea urla

Este “un mare ghinion”, considera vorbitorul, ca reactiile adverse in cazul vaccinarii constituie subiecte care fac rating! “Nimeni nu spune de reactiile adverse ale tratamentului in cancer, ale chimioterapiei, desi saracii bolnavi de cancer, cand ies de la chimioterapie varsa, sunt intr-o situatie sinistra. Nimeni nu-i atat de cinic incat sa se duca intr-o sala de policlinica de oncologie si sa-i filmeze pe aceia iesind varsand sau eu stiu cum arata fiecare dupa… Nimeni nu vorbeste de reactie adversa a medicatiei antireumatice, care cu durerea, cu alea, da foarte frecvent ulcer si genereaza in multe cazuri ulcer perforat si complicatii destul de severe. Nimeni, pentru ca e multa durere si multi folosesc antireumatice. Daca apare o reactie adversa la un milion de doze de vaccin, toata lumea urla. Pentru ca este subiect de rating si acest subiect de rating este exploatat. Intr-adevar, depinde cum prezinti lucrurile, poti sa spui asa: vaccinul contin urme de neomicina si contin si formaldehida. Ramane toata lumea paf, gata, grav, otrava! Neomicina este un antibiotic care se foloseste in doze mult mai mari si nu moare lumea, ca daca s-ar folosi, ar fi folosita de criminali si nu de medii, ca sa trateze oameni. Deci, depinde cum transmiti informatia si cum vrei ca aceasta informatie sa ajunga, or daca spui ca totu-i in regula, cine se mai uita la televizor?“, precizeaza prof.univ.dr. Emilian Popovici.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.