Insomniile la copii: care sunt necesitățile de somn ale copiilor

Insomniile la copii: care sunt necesitățile de somn ale copiilor

0

Mulți părinți se plâng de insomnia la copii sau alte tulburări ale somnului la vârstele fragede.

De vină pentru insomniile la copii pot fi  obisnuințele greșite sau anumite afecțiuni de care suferă.

Care sunt necesitatile de somn ale copiilor

Pentru dezvoltarea normală și sănătoasă a copiilor, somnul  este un factor foarte important. Nou-născuții dorm în cicluri de somn de câte 50-60 de minute, fără să resimtă trecerea de la zi la noapte. Începând cu vârsta de 4 luni, bebelușul poate dormi chiar și 6-8  ore pe noapte, neîntrerupt, iar până la vârsta de 6 luni – circa 10-12 ore.

Însă majoritatea bebelușilor se trezesc în mod repetat în timpul nopții și la vârsta de 9 luni. Unii dintre ei adorm fără ajutor, alții necesită intervenția părinților.

insomniile la copii

 

Copiii de vârstă școlară au nevoie de 9-12 ore de somn pe noapte, iar daca timpul de odihnă este mult mai scurt, poate fi vorba de privarea de somn sau de insomnii la copii. Părinții pot sesiza tulburările de somn ale școlarilor prin următoarele simptome:

 • copilul nu adoarme în 15-30 de minute după ce merge la culcare;
 • copilul se trezește foarte greu dimineața și acuză stări de oboseală;
 • copilul nu are energie în timpul zilei și acuză somnolență la școală;

Media orelor de somn de care au nevoie cei mici:

 • 1 luna – 8,5 ore de somn pe noapte; 7,5 ore de somn pe zi.
 • 3 luni – 6-10 ore de somn pe noapte; 5-9 ore de somn pe zi.
 • 6 luni – 10-12 ore de somn pe noapte; 3-4 ore de somn pe zi.
 • 12 luni – 11 ore de somn pe noapte; 2,5 ore de somn pe zi.
 • 18 luni – 11 ore de somn pe noapte; 2,5 ore de somn pe zi.
 • 2 ani – 11 ore de somn pe noapte; 2 ore de somn pe zi.
 • 3 ani – 10,5 ore de somn pe noapte; 1,5 ore de somn pe zi.
 • 4 ani – 11,5 ore de somn pe noapte; 0 oră de somn pe zi.
 • 5 ani – 11 ore de somn pe noapte; 0 oră de somn pe zi.
 • 6 ani – 11 ore de somn pe noapte; 0 oră de somn pe zi.
 • 7-9 ani – 10-11 ore de somn pe noapte; 0 oră de somn pe zi.
 • 10 ani – 10 ore de somn pe noapte; 0 oră de somn pe zi.
 • 12 ani – 9,5-10 ore de somn pe noapte; 0 oră de somn pe zi.
 • 14 ani – 9,5-10 ore de somn pe noapte; 0 oră de somn pe zi.
 • 16 ani – 9 ore de somn pe noapte; 0 oră de somn pe zi.

insomniile la copii

Care sunt cauzele insomniilor la copii

Insomniile la copii au multe cauze, fiecare specifice vârstei.

Specialiștii spun că motivele insomniei la copii cele mai frecvente sunt:

1. Insomniile la copii care au vârsta mică

Bebelușii prezintă cele mai accentuate oscilații ale ciclurilor de somn, cu atât mai mult cu cât creierul insuficient dezvoltat nu percepe ritmul circadian al ciclului somn-stare de veghe și nu face distincția între zi și noapte.

Nou-născuții, până la vârsta de 2 luni, adorm și se trezesc în mod repetat timp de 12-18 ore din cele 24. Majoritatea bebelusilor ajung să doarmă neîntrerupt pe timpul nopții abia la vârsta de 9 luni, dar și în acest caz poate fi vorba de o perioada de doar 5-6 ore la rând.

2. Insomniile la copii care sunt dependenți de legănat

Multi copii întâmpină dificultăți în a adormi singuri, atunci când sunt obișnuiți de părinți să fie legănați înainte de culcare. Acest obicei îi împiedică pe cei mici să intre fără ajutor în starea de somnolență și să plângă de fiecare dată când sunt privați de gesturile care îi ajută să adoarmă.

Specialiștii recomandă părinților să pună copilul în pătuț când pare somnoros, nu când este deja adormit. În acest fel, micuțul învață să se autoliniștească și să adoarmă singur la loc, chiar și atunci când se trezește în timpul nopții.

3. Insomniile la copii din cauza lipsei unui program zilnic organizat

Copiii au nevoie de o rutină în modul de viață, respectiv de ore regulate de somn, trezire, masă și joacă. Când această organizare lipsește, creierul celor mici devine confuz, iar oboseala conduce la stări de iritabilitate care afectează profund capacitatea de odihnă.

4. Insomniile la copii provocate de anxietatea separării

Începând cu vârsta de 6 luni, bebelușul conștientizează ce se întâmplă în jurul său și devine temător atunci când este lăsat singur în pătuț. În acest caz, este de preferat să nu îi potoliți plânsul prin alăptare (când nu este cazul), legănat sau cântat, altfel nu se va obișnui să adoarmă fără eforturile unui părinte.

În schimb, îi puteți vorbi în șoaptă sau puteți mângâia copilul pe spate, ușor, astfel încât să îl asigurați că îi sunteți aproape. Țineți aprinsă o lumină de veghe și încurajați, pe cât posibil, bebelușul să adoarmă singur.

5. Insomniile la copii din cauza odihnei insuficientă în timpul zilei

Bebelușii au nevoie de 2-3 ore de somn în timpul zilei, iar preșcolarii de cel puțin o oră. Dacă puiul de somn diurn lipsește, copilul va adormi foarte greu seară, din pricina oboselii acumulate care îi crește starea de agitație.

6. Insomniile la copii din cauza apneei de somn obstructivă

Deși se petrece rar, apneea în somn obstructivă este o afecțiune care interferează cu capacitatea copiilor de a se odihni corespunzător. Căile aeriene ajung să fie obstrucționate, fie pe fondul inflamațiilor amigdalelor, fie din cauza polipilor nazali.

Copiii care suferă de apneea de somn obstructivă au respirația șuierătoare (zgomotoasă) și sunt foarte agitați în timpul somnului. Afecțiunea este mai comună în categoria de varstă 3-7 ani și apare la 1 din 100 de copii.

7. Insomniile la copii din cauza altor afecțiuni infantile

O categorie comună de cauze ale tulburărilor de somn la copii include alergiile, astmul și infecțiile tractului respirator. Colicii, refluxul de acid gastric, durerile de urechi si de dinți sunt probleme care împiedică bebelușii să se bucure de odihnă așa cum ar trebui. Medicul pediatru poate recomanda variantele de tratament corespunzătoare în fiecare caz specific.

8. Insomniile la copii din cauza echipamentelor tehnologice în dormitor

Mulți copii și adolescenți ajung să fie privați de somn din pricina prezenței echipamentelor tehnologice în dormitor. Telefonul mobil, computerul și televizorul nu doar că tentează copiii să le folosească până la ore târzii, însă emană și radiații care pot afecta producția melatoninei, hormonul responsabil cu inducerea stării de somn.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.