Interventie de revizie a unei proteze de genunchi (VIDEO)

Interventie de revizie a unei proteze de genunchi (CONTINUT VIDEO EXPLICIT)

0

O noua tehnica de revizie a unei proteze a fost efectuata la Clinica II Ortopedie – Traumatologie de la Spitalul Judetean din Timisoara. Interventia a constat in schimbarea capetelor de proteza distruse si aplicarea unor proteze performante, cu ajutorul unor tije, care patrund pana in diafiza femurala, cat si in cea tibiala.

S-au nascut tehnici noi de revizie, de schimbare a acestor tipuri de proteze

“In cadrul Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, Timisoara, se efectueaza anual o serie de interventii chirurgicale de protezare atat a soldului cat si a genunchiului. Acestea constau in inlocuirea unei articulatii cu o endoproteza. Acestea sigur ca au o viata limitata in timp, pentru ca apare uzura atat in interfata intre os si proteza, cat si intre componentele protezelor. S-au nascut tehnici noi de revizie, de schimbare a acestor tipuri de proteze. Interventia de astazi este vorba de o revizie a unei proteze de genunchi care s-a distrus in timp, dupa 10-12 ani. De aceea, noi am aplicat o proteza totala de revizie care consta in schimbarea capetelor de proteza distruse si aplicarea unor proteze performante cu ajutorul unor tije care patrund pana in diafiza atat cea femurala cat si cea tibiala. Programul de recuperare post-operator incepe de a doua zi, pacientul are voie sa calce pe membrul pelvin, are voie sa il indoaie si incepe cu un aparat special, artromotul care face pasiv miscarile de flex-extensie la nivelul genunchiului.”, a spus Jenel Marian Patrascu, seful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, Spitalul Judetean, Timisoara.

“Beneficiile in cadrul acestor tehnici sunt majore pentru pacient, fara ajutorul lor nu va mai umbla niciodata. Cu ajutorul acestor proteze cel putin pe o perioada de alti 10-20 de ani, pacientul isi reia activitatea in conditii cvasii normale.”, a spus Jenel Marian Patrascu, seful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, Spitalul Judetean, Timisoara.

Timpul de viata al unei proteze primare de genunchi este de 10-15 ani

“Protezele de revizie se aplica la o varsta mai inaintata, pentru ca, protezele primare se aplica la o varsta de peste 50-55 de ani. Avand in vedere ca timpul de viata al unei proteze primare de genunchi este de 10-15 ani, in timp apare deteriorarea, este nevoie de aceasta interventie care se face dupa varsta de 65 spre 70 de ani.”

“Pacientul incepe sa schioapete, prezinta dureri din ce in ce mai mari, impotenta functionala a membrului pelvin si pacientul se prezinta la noi pentru un consult. Dupa investigatii, vom pune pune diagnosticul de deteriorare a montajului endoprotetic, urmand a pune indicatia de revizie de proteza.”, a adaugat Jenel Marian Patrascu, seful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, Spitalul Judetean, Timisoara.

Pentru a nu  ajunge in imposibilitate de a se deplasa, pacientii trebuie sa se prezinte la medic pentru schimbarea protezelor.

“In cazul in care pacientul nu se prezinta la medic in clipa in care apare deteriorarea montajului endoprotetic, evolutia si prognosticul sunt foarte proaste, pentru ca pacientul nu va mai umbla. Complicatiile endoprotezei de revizie sunt multiple, pentru ca se poate deteriora si acest montaj, fie prin folosire inadecvata a montajului respectiv de catre pacient, fie din cauza sangerarii majore post-operatorie sau intra-operatorie, fracturarea osului si sa nu in ultimul rand infectia care poate sa apara imediat post-operator sau chiar tardiv. In aceste cazuri situatiile se complica foarte mult, pentru ca extragerea unei proteze de revizie este si mai laborioasa si mai periculoasa, necesitand dupa aceea fie o perioada de 6 luni o alta revizie de genunchi, fie prin aport de tesut osos de la banca de os se va face blocarea genunchiului intins pentru a permite pacientului sa umble.”, a spus Jenel Marian Patrascu, seful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie, Spitalul Judetean, Timisoara.

Pacientul urmeaza un program standard de recuperare, de cateva luni, perioada in care nu va avea voie sa solicite piciorul mai multe decat in mod normal.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.