Legume si fructe din import, la analiza, pentru reziduuri de pesticide! Ce a iesit la iveala?

0

Mii de tone de legume si fructe din import, controlate de inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, pentru a pune in evidenta eventualele reziduuri de pesticide, periculoase pentru sanatate!

In ultimele zile, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au controlat nu mai putin de 346 de transporturi de asemenea produse, importate din Turcia, Albania, Iran, Macedonia, Serbia, Columbia, Egipt, Ecuador, Argentina, Republica Moldova, Kenya, care au insumat peste 6.000 de tone.

Dintre acestea, 313 transporturi (3.475 de tone) au fost verificate in punctele finale de import (depozite autorizate) si 33 de transporturi (2.533 de tone) in posturile de inspectie de la frontiera: Constanta Nord, Constanta Sud, Moravita si Otopeni.

Ce legume si fructe au fost verificate? Varza, ceapa, mazare verde congelata, fasole pastai verde taiata, fasole galbena congelata, rosii, ardei, morcovi, castraveti, pepene verde, pepene galben, capsuni, grapefruit, portocale, lamai, nectarine, caise, piersici, banane, mere.

Au fost prelevate probe in vederea analizarii in laborator pentru determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide.

“Au fost prelevate si analizate in perioada mentionata 48 de probe, la care nu au fost inregistrate depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide”, anunta ANSVSA.

Caise si nectarine gasite cu reziduuri de pesticide. O parte a ajuns pe masa clientilor!

Lucrurile n-au stat la fel de roz cu ocazia unor verificari derulate la inceputul acestei luni. Astfel, au fost inregistrate depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din caise si nectarine provenite din Turcia.

In prima situatie, era vorba despre 250 de kg de caise, la care buletinul de analiza a aratat o depasire a limitei maxime admise pentru kresoxim-metyl. Acest fungicid este utilizat pentru controlul rapanului si a altor boli la sfecla de zahar, meri, peri, vie si alte culturi.

La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat ca 171 de kg din acest lot fusesera comercializate. Restul cantitatii de fructe, care a fost gasit in depozitul unitatii, in stare avansata de depreciere, a fost distrus.

In ceea ce priveste nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depasire a limitei maxime admise pentru acelasi fungicid. Si aceste fructe au fost retrase.

Share.

Leave A Reply