Lipsesc din farmacii medicamente de baza pentru cancer! Avocatul Poporului reactioneaza

0

Avocatul Poporului anunta ca s-a sesizat din oficiu in legatura cu absenta din farmacii a unor medicamente specifice oncologice – iata despre ce este vorba!

Sesizarea din oficiu vine in urma unor aspecte relatate in mass-media si in continutul unor petitii, conform carora, de aproape un an, lipsesc din farmacii unele citostatice de baza, pe motiv ca sunt ieftine si “nu ar aduce suficient profit”. Acestea sunt: Tamoxifon (pentru tratamentul cancerului de san), Zoladex (pentru tratamentul cancerului de prostata), Dactinomicina, Tisplatin, Dacarbazina, Bleomicin.

Ca urmare a acestui fapt, nu se pot respecta ghidurile de standardizare (emise de Ministerul Sanatatii) privind tratamentele prescrise pentru diferite forme de cancer.

APMGR: actuala metodologie de pret are efecte negative, prin disparitia medicamentelor accesibile de pe piata

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania a “salutat” recent intentia Ministerului Sanatatii de a elabora o noua metodologie de calcul a pretului la medicamente.

“Ne bucuram ca autoritatile au inteles ca actuala metodologie de pret nu are decat efecte negative atat pentru pacienti, prin disparitia medicamentelor accesibile de pe piata, cat si pentru industria locala producatoare de medicamente generice”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

APMGR sustine ca introducerea calculului diferentiat al taxei clawback si schimbarea radicala a modalitatii de stabilire a pretului medicamentelor, trecand de la o abordare strict financiara la una centrata pe nevoia pacientilor de a gasi in farmacii medicamentele de zi cu zi, sunt singurele solutii pentru a opri disparitia medicamentelor de pe piata si pentru a scoate din criza industria farmaceutica locala. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile au disparut deja de pe piata in ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au disparut numai in 2015.

“Este benefic si semnalul dat de Minister in privinta aplicarii prevederilor legale in vigoare pana la publicarea unei noi metodologii de calcul al pretului la medicamente: salutam faptul ca autoritatile au inteles ca orice inghetare totala sau partiala a aplicarii acestor prevederi ar fi ilegala”, a adaugat Damian. APMGR a sustinut intotdeauna aplicarea imediata a reglementarii referitoare la alinierea pretului medicamentului iesit de sub brevet in raport cu pretul de referinta al medicamentului generic, introdusa prin articolul 81 din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 75/2009, sustinand ca neaplicarea acestui articol ar fi fost pagubitoare atat pentru statul roman, cat si pentru pacienti si ar fi creat un dezechilibru concurential major in piata farmaceutica.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.