Mierea de manuka este o miere cu proprietati antibacteriene mari fiind cel mai puternic antibiotic natural cunoscut si avand uneori o eficienta chiar si de 50 de ori mai mare decat antibioticele obisnuite din farmacii.
Cuprins:
- Generalitati
- Mierea de Manuka – proprietati terapeutice
- Mierea de Manuka – compozitie
- Mierea de manuka – la ce este buna?
- Mierea de Manuka – reactii adverse
Puterea vindecatoare a mierii de manuka se datoreaza unui compus, dihidroxiacetona care se regaseste in concentratii foarte mari in florile de Manuka, un arbust din Noua Zeelanda.
Mierea de Manuka este o miere delicioasa, densa, de culoare portocaliu inchis si un gust foarte aromat si usor caramelizat, cu proprietati antioxidante importante.
Mierea de manuka este produsa doar in Noua Zeelanda si Australia, de catre albinele care polenizeaza florile arbustului de Manuka, denumit stiintific Leptospermum Scoparium din familia Myrtaceae.
Mierea de manuka – proprietati terapeutice
Mierea este foarte buna pentru sanatate si ca ajuta la ameliorarea si vindecarea a numeroase afectiuni.
Mierea de manuka este unul din cele mai eficiente medicamente oferite de natura, si desi este mai greu de gasit in Romania este bine sa o aveti mereu in camara fiind studiile facute pe ea au aratat ca poate fi cu mult mai puternica decat antibioticele clasice din farmacii.
De exemplu studii medicale au evidentiat capacitatea mierii de Manuka de a distruge bacterii precum Staphylococcus aureus sau MRSA, fiind de pana la 50 de ori mai mare decat a antibioticelor obisnuite.
Toate tipurile de miere protejeaza impotriva daunelor cauzate de bacterii iar unele stimuleaza chiar si producerea de celule, favorizand astfel repararea tesuturilor afectate de infectii.
In plus, mierea are actiune antiinflamatorie, care poate reduce rapid durerea si inflamatia. Dar nu toate tipurile de miere au aceleasi proprietati. Calitatea antibacteriana a mierii depinde de tipul de miere precum si de momentul cand a fost culeasa. Unele tipuri pot fi de 100 de ori mai puternice decat altele din punct de vedere al proprietatilor antibacteriene.
Mierea de manuka – compozitie
Toate tipurile de miere contin o enzima numita glucozoxidaza. Aceasta enzima, care este introdusa in miere datorita albinelor, elibereaza incet peroxidul de hidrogen, care are are rol antiseptic.
Mierea de manuka are insa si alte componente care ii confera calitati antibacteriene exceptionale.
Mierea de manuka este insa o adevarata minune a naturii, deoarece pe langa peroxidul de hidrogen si o alta componenta “non peroxidica”, care este mult mai puternica.
Principalul compus al mierii de manuka este metilglioxalul (MG). MG este un component care se mai regaseste si in mai multe tipuri de miere, dar in catitati mult mai mici decat in mierea de manuka. In mierea de manuka MG rezulta din conversia altui compus – dihidroxiacetona – care se regaseste in concentratii foarte mari in nectarul florilor de manuka.
Metilglioxalul este cel care confera mierii de manuka exceptionala putere antibacteriana. Cu cat concenratia de MG este mai mare, cu atat este mai puternic efectul antibiotic.
Producatorii de miere au dezvoltat o scala de evaluare a puterii mierii de manuka. Evaluarea se face pe baza factorului unic al mierii de manuka. Acest factor unic de evaluare (UMF = Unique Manuka Factor) corespunde concentratiei de MG.
Nu toate tipurile de miere care sunt etichetate ca miere de manuka contin concentratii semnificative de MG. Pentru a fi considerata suficient de puternica pentru a avea proprietati terapeutice, mierea de manuka trebuie sa aiba un factor unic de cel putin 10.
Mierea cu factor peste 10 este etichetata drept mierea de manuka activa.
In scopuri curative sau in medicina de preventie este bine sa utilizati miere de manuka activa cu factor 10+, 15+ sau 20+.
Daca doriti doar o miere foarte buna, pe care sa o mancati pe paine sau sa o folositi la ceai, puteti folosi si mierea cu factor mai mic de 10.
La ce este buna mierea de manuka si cum se foloseste
Mierea de manuka activa se poate lua de doua sau trei ori pe zi, cate o lingurita. Se poate adauga in ceai sau cafea, dar aveti grija sa nu fie fierbinte.
Pentru afectiunile de tipul ulcerelor stomacale, puneti o ligura de mierea pe o felie de paine si consumati-o cu o ora inainte de masa dar si imediat inainte de culcare. Acest lucru permite mierii sa actioneze in timpul somnului si sa protejeze mucoasa in timpul mesei.
Au fost efectuate studii care arata ca mierea de manuka activa inhiba cresterea bacteriei Helicobacter Pylori, care cauzeaza ulcerele stomacale. Mierea de manuka activa de 8 ori mai eficienta in acest tratment decat price alta miere normala.
Pentru rani externe usoare, cum sunt taieturile, sau pentru arsuri usoare mierea de manuka este foarte eficienta. Se aplica mierea direct pe rana apoi se aplica un pansament. Ceea ce este cu adevarat exceptional la miere si in special la mierea de manuka activa cu un factor de 10+ sau 15+ sau 20+, este faptul ca atunci cand este aplicata extern creeaza un strat subtire protector, iar cand bandajul este inlaturat, stratul de piele nou, care se formeaza, nu este afectat, iar vindecarea are loc mai rapid.
Un studiu publicat in 2003 in European Journal of Medical Research declara ca mierea de manuka activa folosita sub pansament in ranile post-operatorii a avut o rata de success de 85% in tratarea ranilor comparativ cu 50% pentru cremele obisnuite cu antibiotice.
In 2007, o analiza realizata pe pacientii unui spital din Noua Zeelanda a aratat ca pacientii care aveau infectii cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilina la care s-au aplicat pansamente impregnate cu miere de manuka activa, s-au vindecat mai repede.
De altfel, mierea de manuka activa este folosita in multe spitale din toata lumea, atunci cand nici un ant tratament cu antibiotice nu mai are efect asupra infectiilor cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilina, leziuni sau alte afectiuni ulcerative externe, sau in infectiile cu Helicobacter Pylori (bacterie ce cauzeaza ulcerul de stomac), E Coli, Staphylococcus Aureus (cea mai comuna cauza a infectiilor ranilor) si Streptococcus Pyogenes (bacterie dificila, desea rezistenta la antibiotice, care inflameaza si cauzeaza durerile in gat). Mierea de manuka este foarte eficienta pentru diferite afectiuni ale pielii precum arsuri, rani, dermatite, eczeme, abcese, dar si pentru inflamatii si infectii de tipul durerilor in gat, etc.
Intr-o baza de date ce cuprinde medicamentele naturale mierea este mentionata ca fiind eficienta in tratarea arsurilor si ranilor. Studiul Cochrane noteaza ca mierea poate reduce timpul de vindecare in arsurile usoare comparativ cu pansamentele traditionale.
Un alt studiu recent sugereaza ca mierea de manuka poate fi eficienta in prevenirea gingivitei si a altor afectiuni parodontale, prin reducerea acumularii de placa dentara.
De asemenea, mierea de manuka este eficienta in vindecarea mai rapida a diareei cauzate de bacterii. Studiile arata ca mierea ajuta la rehidratarea organismului in timpul diareei si ca bacteriile care cauzeaza diareea sunt sensibile la actiunea antibacteriana a mierii.
In plus, mierea este hranitoare si ajuta la revitalizarea organismului.
De asemenea, este eficienta si in urmatoarele afectiuni:
- prevenirea si tratarea cancerului
- reducerea concentratiilor mari de colesterol
- reducerea inflamatiilor sistemice
- tratarea infectiilor de la nivelul ochilor, urechiii, gatului sau sinusurilor
- tratarea unor afectiuni gastrointestinale (gastrite, ulcere), in principal a celor cauzate de Helicobacter Pilori.
Mierea de manuka utilizata pentru tratarea ranilor trebuie sa fie foarte pura, special sterilizata si preparata pentru acest scop.
Se poate spune ca borcanul cu miere de manuka trebuie sa faca parte din trusa de prin ajutor si, de asemenea, primul aliat in lupta impotriva infectiilor.
Proprietatile antioxidante ale mierii de manuka: Una din cele mai uimitoare beneficii ale mierii de manuka este potentialul sau antioxidant.
Mierea de manuka ne protejeaza impotriva actiunii radicalilor liberi. Procesul prin care mierea de manuka incetineste procesele oxidative din organism asociate cu multe afectiuni degenerative, nu este inca pe deplin inteles. Cercetari recente ale Universitatii din Illinois sustine faptul ca, cu cat mierea este mai inchisa la culoare, cu atat ea este o mai buna sursa de antioxidanti.
In 2010, Comitetul stiintific al National Cancer Institute din Statele Unite a aprobat propunerea de utilizare a mierii de manuka in stitale pentru reducerea inflamatiei esofagului asociata cu chimioterapia.
Un alt posibil beneficiu al mierii de manuka este acela ca, spre deosebire de antibioticele clasice, in cazul mierii nu se dezvolta bacterii rezistente. Aceste bacterii rezistente apar adesea dupa expunerea la antibioticele clasice, iar pentru tratarea infectiilor cu acest tip de bacterii trebuie folosite antibiotice mai puternice, specifice.
Mierea de manuka – reactii adverse
Posibilele reactii advese ale mierii de manuka sunt:
- reactii alergice, in special la persoanele care sunt alergice la intepaturile de albine
- risc de crestere a concentratiei de glucoza din sange
- posibile interactiuni cu anumite medicamente chimioterapice.
Avertizare: Conform Dr. Ron Fessenden consumul zilnic de miere de manuka nu este recomandat persoanelor diabetice sau cu risc de aparitie a diabetului, datorita concentratiilor mari de metilglioxal, care poate induce complicatii ale diabetului.