Ne naştem apă apoi îmbătrânim si ne uscăm: la naştere corpul uman conţine 75% apă

Ne naştem apă apoi îmbătrânim si ne uscăm: la naştere corpul uman conţine 75% apă

0

apa

Când un om se naşte, corpul lui este alcătuit din 75% apă. Cu alte cuvinte, ne naştem mai puţin umezi ca un cartof (care are 80% apă), dar surclasăm bananele (care au 74% apă).

Roşiile conţin 93,5 la sută apă, iar merele,  80 la sută.

Potrivit lui Neil Shubin, autorul cărţii „The Universe Within: The Deep History of the Human Body”,  în formula chimică a unui bebeluş, cei mai des întâlniţi atomi sunt cei de hidrogen şi oxigen.

Chiar dacă nu suntem la fel de „hidrataţi” ca un pepene roşu (care conţine 93,5% apă), noi ne începem vieţile ca nişte picături de rouă.

Îmbătrânire = uscare

Doar că, odată ce creştem şi ne dezvoltăm, începem treptat să ne uscăm. Şi cu cât trăim mai mult, cu atât ne uscăm mai mult.

Mai exact, la doar un an după naştere, corpul unui bebeluş conţine apă în proporţie de 65%, cu 10 procente mai puţin comparativ cu un an în urmă, indică U.S. Geological Survey.

Mai mult, la maturitate, bărbaţii sunt 60% apă, iar femeile 55%.

Persoanele în vârstă conţin doar 50% apă

Desigur, procentul de apă din corp variază de la un individ la altul. De exemplu, cu cât eşti mai musculos, cu atât eşti mai „bogat” în apă. De asemenea, din cauză că, în general, femeile au mai multe celule adipoase, ele sunt un pic mai uscate, comparativ cu bărbaţii.

Care sunt părţile din corp care conţin cea mai mare parte din apă?

Creierii, plămânii, inima şi rinichii conţin cele mai umede ţesuturi. Mai exact, aceste organe conţin apă în proporţie de 65%- 85% apă. Oasele, care sunt destul de uscate, conţin şi ele apă în proporţie de 31%.

Deşi, suntem tentaţi să credem că cea mai mare parte din apă se găseşte în vene, în realitate, aceasta este stocată în cele 100 de trilioane de mici celule. Suntem un ansamblu de mici pacheţele de apă uşor sărată precum marea din care am ieşit. Doar că, pe măsură ce îmbătrânim, apa se evaporă şi dispare, iar odată cu ea ne ducem şi noi.

sursa: http://www.descopera.rohttp://www.npr.org

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.