OMS: identitatea transsexuala iese din categoria bolilor mintale

0

Organizatia Mondiala a Sanatatii va declasifica identitatea transsexuala din categoria bolilor mintale, schimband statutului acesteia pentru prima data in ultimele decenii.

Structura din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a luat aceasta decizie cu ocazia replanificarii modului in care sunt descrise tulburarile mintale si de comportament pana in anul 2018.

Hotararea este sustinuta de un studiu publicat de cercetatorii mexicani.

Identitatea transsexuala nu trebuie considerata ca fiind un tip de tulburare mintala

Unul dintre posibilele motive pentru care ONU a luat aceasta hotarare este publicarea unui studiu in revista The Lancet Psychiatry. In cadrul articolului se argumenteaza faptul ca identitatea transsexuala nu trebuie considerata, sub nicio forma, ca fiind un tip de tulburare mintala.

,,Definirea identitatii transsexuale ca fiind o boala psihica a fost interpretata gresit, pentru a justifica refuzul ingrijirii medicale si a contribuit la crearea conceptiei conform careia transsexualii ar trebui tratati de psihiatri, creand astfel bariere intre serviciile medicale”, sustine coordonatorul cercetarii, Geoffrey Reed (National Autonomous University of Mexico).

In cadrul studiului publicat recent, oamenii de stiinta au chestionat 250 de persoane transsexuale, cu varste cuprinse intre 18 si 65 si au aflat ca multi dintre ei au intampinat rezistenta din partea celor din jur, indeosebi din cauza respingerii si a modului violent in care se manifesteaza societatea din care fac parte si nu din pricina faptului ca oamenii le inteleg identitatea.

Revizuirea clasificarii identitatii transsexuale de catre specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu va schimba insa peste noapte atitudinea oamenilor fata de aceste persoane. Cercetatorii sunt, totusi, increzatori ca situatia se va imbunatati pe termen lung, iar reactiile negative pe care le intampina comunitatile transgender vor fi atenuate.

,,Studiul pune in lumina nevoia crearii unor politici si programe prin intermediul carora sa fie reduse stigmatizarea si victimizarea acestei comunitati. Eliminarea diagnosticelor asociate transsexualilor din clasificarea tulburarilor mintale poate fi o etapa importanta a acestor eforturi”, a adaugat cercetatoarea Rebeca Robles, de la Institutul National de Psihiatrie din Mexic.

Prin urmare, problema este departe de a fi rezolvata, insa vestea buna este ca, pentru prima data de la revizuirea clasificarii facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii, transsexualii vor scapa de povara de a fi considerati bolnavi mintal numai pentru faptul ca au o anumita personalitate.

sursa

sursa foto

Share.

Leave A Reply