Pasta de dinti revolutionara din scortisoara, ou si menta, creata de cercetatori romani

0

O pasta de dinti ecologica a fost creata de mai multi cercetatori romani, cu care au castigat medalia de aur la Salonul de Inventica de la Varsovia, conform MEDIAFAX.

Pasta de dinti contine menta, scortisoara si coaja de ou

Cercetatorii romani spun ca pasta de dinti contine menta, scortisoara si coaja de ou, este suta la suta naturala, iar multe companii importante de profil vor deja sa o cumpere.

Cercetatorii Andrei Victor Sandu, Madalina Nicoleta Matei, Ion Sandu, profesori la Universitatile ”Gheorghe Asachi” din Iasi si ”Dunarea de Jos” din Galati, si Kamel Earar au participat, in perioada 12 – 14 octombrie, la cea de-a noua editie a Salonului International de Inventica de la Varsovia, unde au castigat medalia de aur pentru crearea unei paste de dinti ecologice.

cercetatori

Foto: descopera.ro

Andrei Victor Sandu, presedintele Forumului Inventatorilor Ieseni, care a condus delegatia Romaniei de la Varsovia, a declarat pentru MEDIAFAX ca ideea crearii unei paste de dinti ecologice le-a fost sugerata de un profesor stomatolog de la Facultatea de Medicina a universitatii din Galati.

”Multe dintre ideile de inventii vin asa, e de ajuns un graunte si de acolo noi putem dezvolta produsul respectiv sa vedem daca e viabil sau nu“, a spus Andrei Victor Sandu.

Pasta de dinti ofera alternativa eficienta la produsele de pe piata, si este 100% naturala

Astfel, cei patru au pus in practica ideea, iar timp de mai multe luni au perfectionat ”reteta” pastei de dinti, scopul declarat al inventatorilor fiind de a gasi o alternativa la produsele existente pe piata, care sa fie la fel de eficienta ca acestea, dar creata suta la suta din produse naturale.

Pasta de dinti ofera sanatatea calitatii orale, aspectul estetic al dintilor si nu in ultimul rand remineralizarea dintilor dupa eroziunea prin periaj.

”Ne-am gandit la dispersii fine de ordinul microanelor din menta, levantica sau busuoic, uleiurile pe care le contin acestea au si alte proprietati pe langa mirosul placut. Sunt antifungice si antimicrobiene. Cum e busuiocul din apa sfintita care, in combinatie cu argintul din care e facuta cristelnita, indeparteaza bacteriile si apa nu se strica”, a spus inventatorul.

Pe langa aceste plante, pasta de dinti contine si scortisoara, despre care Andrei Victor Sanu spune ca are proprietati deosebite pentru zaharurile din sange, dar si cuisoare. La acest amestec s-a adaugat si o pulbere abraziva din coaja de ou macinata, tratata prin inlaturarea membranei interioare, pentru a intari smaltul dintilor.

”Scopul nu este neaparat sa fie mai buna, dar daca sunt principii naturale in fabricatie avem un pas in fata fiindca inca mai lucram la optimizare, imbunatatim aceste calitati si speram ca totul sa duca la un efect imuno-stimulator fiindca nu folosim deloc chimicale“, a mai afirmat Andrei Victor Sandu.

De asemenea, el a spus ca in prezent echipa de cercetatori din care face parte lucreaza la mai multe retete, intentionand chiar sa creeze produse de nisa, cum ar fi o pasta de dinti pentru persoanele care poarta aparate dentare.

”Noi lucram la mai multe retete acum, avem mai multe idei in cap, incercam sa intram si pe o serie de nise. Pastele de dinti care sunt acum pe piata sunt ori pentru gingii, ori pentru albirea dintilor, dar nu pentru diverse altfel de probleme cum ar fi cele ale persoanelor care au aparate dentare. E o alta nisa care trebuie speculata si trebuie identificat exact produsul optim pentru asta. Momentan ne axam pe asta, incercam cat mai multe produse naturale si sa evitam chimicalele din viata noastra”, a spus Andrei Victor Sandu.

Sandu a precizat ca deja au fost contactati de mai multe companii importante de profil care vor sa cumpere pasta de dinti ecologica, el mentionand ca, dupa ce vor mai face o serie de teste, se vor aseza la masa negocierilor.

In ceea ce priveste finantarea pentru punerea in practica a unei idei, Andrei Victor Sandu, cadru didactic la Universitatea Tehnica ”Gheorghe Asachi“ din Iasi, spune ca de cele mai multe ori munca la o inventie porneste cu bani exclusiv din buzunarul celor pasionati, singura metoda de atragere a finantarii fiind cooptarea partenerilor din mediul privat, lucru care ”nu se intampla suficient de des“.

Inclusiv lucrul si dezvoltarea pastei de dinti ecologice a pornit din resursele cercetatorilor, Andrei Victor Sandu explicand ca o buna resursa pentru idei sau pentru validarea acestora sunt tezele pe care le realizeaza doctoranzii, de unde se extrag anumite idei care, daca pot fi puse in practica, sunt preluate si dezvoltate individual.

”Dar nu lucram doar pentru noi. Am ajutat si oameni simpli, care nu sunt nici din universitati, nici din domenii de specialitate sa isi breveteze ideile. Spre exemplu, la Targu Jiu, la un targ de mestesugari am intalnit un barbat care vindea lumanari in targ produse de el din seminte naturale, cu design propriu si l-am ajutat sa isi breveteze inventia, protejandu-si astfel meseria“, a spus inventatorul.

Momentan, exista mai multe proiecte in care sunt implicati cercetatorii din echipa Universitatii Tehnice din Iasi si care au aplicabilitate in industrie. Andrei Victor Sandu povesteste ca unul dintre cele mai de succes proiecte la care au lucrat in ultima perioada, care este pus in aplicare de un producator din Buzau, consta intr-un dispozitiv care degajeaza aerosoli salini, care au influente pozitive asupra ”dezvoltarii armonioase a copiilor“ si asupra cresterii capacitatii de efort a sportivilor.

”Practic, cu acel dispozitiv putem face in orice incinta conditii asemanatoare cu cele dintr-o salina. Este un dispozitiv mic care imbogateste si curata atmosfera, omoara bacteriile si traind intr-un astfel de mediu cu umiditate suficienta se vizeaza starea mucoasei si se curata plamanii. Am continuat cercetarile in acest caz cu cadre didactice din mediul sportiv si rezultatele se vad atat la copii cat si la imbunatatirea performantelor sportive“, a spus cercetatorul.

Un alt proiect important de cercetare vizeaza tratarea apelor, profesorii de la universitate avand un proiect post-doctoral cu o serie de studenti veniti la studiu din Africa. Acestia au descoperit mai multe calitati ale deseurilor din caramida care, folosite ca filtre de apa, lichidul capata ”o serie de proprietati deosebite“.

”Resturile de caramida sunt folosite ca un filtru. Am identificat anumite tipuri de ceramica ce pot fi folosite foarte bine ca filtre, iar apa care trece prin ele are proprietati superioare fata de actualele statii de reciclare si epurare“, a mai spus Andrei Victor Sandu.

El a precizat insa ca sunt foarte multe idei bune, dar din cauza timpului limitat si a finantarii insuficiente, acestea sunt abandonate inainte de verificare.

La Salonul de Inventica de la Varsovia, cercetatorii romani au obtinut medalii de argint si de bronz pentru Metoda de determinare a echilibrului hidric a lemnului si pentru Metoda de fosfatare a pieselor de fier. La salonul international au fost inscrise peste 400 de inventii din 15 tari, evenimentul fiind realizat de Federatia Internationala a Inventatorilor.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.