O noua premiera in cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean de Urgenta ,,Pius Brinzeu” Timisoara (FOTO/VIDEO)

4

O noua premiera a avut loc in cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean de Urgenta ,,Pius Brinzeu” din Timisoara. Pentru prima data in tara noastra, a avut loc o interventie endovasculara de tratament a anevrismului de aorta abdominala in conexiune cu un anevrism de artera iliaca comuna dreapta, deosebit de complexa.

“Este o interventie cu totul deosebita. Este la un pacient pe care la noi in Romania l-am numi in varsta, iar in occident el are o varsta normala, de 80 de ani. E un pacient in stare foarte buna, care avea doua anevrisme. Pe vasele principale din organism erau un sirag de mingi, una mai mare, una mai mica. Un sirag de margele, dar mai voluminoase. Ca sa tratam aceasta boala destul de grava si cu potential mortal, in sensul ca daca unul dintre aceste anevrisme se rupe, pacientula are sanse de peste 95 la suta sa moara. Ca sa le tratam cu minim risc pentru pacient am ales sa rezolvam problema pe cale endovascular.”, a declarat prof.dr. Mihai Ionac, seful sectiei de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

premiera

Echipa operatorie formata din Prof. Dr. Ionac Mihai (SCJUPBT/Chirurgie Vasculara), Dr. Tutelca Adrian (SCJUPBT/ Radiologie), Dr. Damrau Rolf (Germania), As. Med. Sandu Mihaela (Germania) a intervenit asupra unui pacient in varsa de 81 de ani, diagnosticat cu anevrism de aorta abdominal si iliaca comuna dreapta, cu multiple patologii cardiace. Dispozitivul medical folosit pentru pacient a fost achizitionat pe Programul National de Tehnici Hibride.

premiera

Spitalizarea si recuperarea in urma acestor interventii este considerabil mai scurta fata de perioada de recuperare in cazul operatilor clasice.

premiera

Acest tip de interventie este o alternativa la chirurgia deschisa (Bypass aorta bifemural) care implica mai multe riscuri intra si postoperatorii.

GALERIE FOTO:

 

Share.