PREMIERA: Procedura de embolizare a unei malformatii arteriovenoase faciale de mari dimensiuni la Timisoara

0

Sambata, 23 Septembrie 2017, in cadrul SCJUPBT a avut loc, in premiera, o procedura de embolizare a unei malformatii arteriovenoase faciale de mari dimensiuni, cca 6 cm, deosebit de complexa care punea in pericol iminent prognosticul vital al unei paciente in varsta de 11 ani.

Prima interventie pe cale chirurgicala (Dr.Eduard Paraschivescu – chirurgie maxilo-faciala) efectuata in ziua de joi, 21 Septembrie a reusit sa opreasca temporar sangerarea activa, salvand viata pacientei si a dat ragazul suficient pentru planificarea in urmatoarele 48 de ore a tratamentului endovascular minim invaziv.

Procedura de embolizare se impunea de urgenta

Din cauza rupturii si a hemoragiei consecutive in cavitatea bucala aceasta procedura de embolizare se impunea de urgenta iar transferul pacientei la SCJUPBT in stare de coma indusa de la “Sp. Clinic de Urgenta pentru Copii Luis Turcanu”  s-a facut in cursul zilei de vineri 22 Septembrie.

Interventia de embolizare s-a efectuat de catre echipa de neuroradiologie si radiologie interventionala a spitalului nostru condusa de Dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre,Paris Franta) din ea facand parte Dr. Tutelca Adrian, Dr. Juratu Catalin si Dr.Paiusan Laurentiu.

Procedura a constat in embolizarea supraselectiva a patru ramuri din artera maxilara interna ce alimentau acesta malformatie arterio-venoasa facial si a durat cca 6 ore. La finalul interventiei s-a obtinut excluderea in proportie de cca 75-80% a malformatiei si totodata reducerea exponentiala riscului hemoragic al pacientei.

Pentru unitatea noastra managementul pluridisciplinar al acestei paciente a reprezentat o provocare deosebita. Sectia de chirurgie pediatrica (Dr. Boia Eugen, Dr.Popoiu Calin si Dr. Stanciulescu Corina), sectia de chirurgie maxilo-faciala (Dr.Eduard Paraschivescu), sectia de neurochirurgie (Dr.Horia Ples si Dr. Stanca Ples), sectia ATI (Dr.Sandesc Dorel, Dr.Bedreag Ovidiu, Dr.Luca Loredana, Dr.Anelore Gruneantu si Dr.Cucui Cozma Cosmina) si personalul sectiei de radiologie si imagistica medicala (Dr.Barsasteanu Florin, Dr.Cristian Mihalea, Dr.Tutelca Adrian, Dr.Juratu Catalin si Dr.Paiusan Laurentiu) au fost implicate in egala masura iar tratamentul endovascular in sfera ORL al unui pacient pediatric, ceea ce  reprezinta o premiera finalizata cu succes in unitatea noastra sanitara.

Speranta unitatii noaste este aceea de a putea oferi ori de cate ori astfel de proceduri se impun pacientilor pediatrici actul medical necesar la standardele actuale europene avand in vedere dotarea compartimentului de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala si expertiza medicala dobandita de medicii nostrii in afara tarii. Totodata trebuie mentionat ca acest tip de interventie necesita o finantare adecvata din partea institutiilor centrale implicate,  aspect la care echipa manageriala a SCJUT  lucreaza permanent.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.