Premiera pe tara: Operaţii pe cord prin tehnica europeana la Timisoara

0

1049_articol7 bolnavi de inimă primesc şansa la o viaţă normală. Se întâmplă în aceste zile, la Timişoara. Este vorba de mult anunţatele intervenţii chirurgicale ce sunt realizate printr-o tehnică folosită pentru prima dată în ţara noastră.

Operaţiile vor fi efectuate la Institutul de Boli Cardiovasculare din municipiu, de o echipă condusă de profesorii Marian Gaşpar din Timişoara, Alberto Repossini din Brescia şi Slobodan Micovic din Belgrad.

Specialiştii vor aplica tehnica minim invazivă video-endoscopică într-o intervenţie de protezare valvulară aortică şi mitrală. Explică procedura profesorul Marian Gaşpar:

Începem cu doi pacienţi care sunt pregătiţi, aşteaptă de câteva luni pentru stenpză aortică şi o să facem prin ministenotomie, care înseamnă o incizie mică pe stern, nu se mai taie sternul în totalitate. Pentru pacienţi o să fie mai uşor, pentru medici mai greu. Operaţia  aproximativ 3 ore, poate un mic mai lungă ca o operaţie clasică pentru că trebuie să fie extrem de meticuloasă, exactă.”

După mai multe training-uri în Italia, Serbia şi Austria, dar şi pregătire intensă în cadrul unităţii timişorene, medicii au decis să aplice această tehnică şi în ţara noastră.

A fost un training atât pentru echipa chirurgicală cât şi pentru toţi cei care participă la operaţie…echipa chirurgicală, medicii anestezişti, cardiopompişti, asistentele instrumentare…toţi trebuie să fie pregătiţi. Noi asta am făcut în ultimul timp, mai intensiv în ultimul an.” a mai precizat Marian Gaşpar.

Bolnavii cu vârste cuprinse între 44 şi 71 de ani aşteaptă de luni bune intervenţiile chirurgicale. Unul dintre pacienţi este Dan Constantinescu, venit tocmai din Bucureşti. Cea mai mare dorinţă a lui este ca după operaţie, să se întoarcă la muncă:

În primul rând capacitatea de muncă sper să fie recuperată intergral, să pot lucra în continuare, să pot face efort, să mă mişc în condiţii acceptabile. De asemenea timpul de recuperare sper să fie mult mai mic decât în cazul unei intervenţii obişnuite”.

Boala cardiacă i-a afectat munca şi lui Dan Andreiciuc. Este profesor universitar în Timişoara şi tot ce-şi doreşte acum este să-şi revadă studenţii:

Boala mea este avansată, lucrând în mediul intelectual îmi creează şi probleme de concentrare, am ameţeli…nişte lucruri care în mod normal nu mi se întâmplau până acuma. Încurajările sunt mari din partea medicilor. Sunt profesor universitar, am trei copii, sunt căsătoriţi, am nepoţi…şi vreau să fiu încă mult timp alături de ei.

La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara au loc anual peste 800 de intervenţii pe cord deschis. De acum, toate operaţiile vor fi realizate minim invaziv, la fel ca în ţările occidentale.

autor: Maria Rohnean

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.