Recomandari pentru temperaturi ridicate

Recomandari pentru temperaturi ridicate

0

Ca urmare a informarii meteorologice a Administratiei Nationale de Meteorologie, pentru perioada 12-14 august anul curent, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a solicitat directiilor de sanatate publica si serviciilor de urgenta prespitalicesti activarea planurilor de masuri, astfel incat riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada sa poata fi reduse.

In zonele de campie si de podis vor fi atinse temperaturi intre 35 si 37 grade

ANM a informat marti ca vremea va fi calduroasa, caniculara, iar in zonele de campie si de podis vor fi atinse temperaturi intre 35 si 37 grade. De asemenea, indicele temperatura – umezeala (ITU) v-a depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

MS solicita serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere.

Intensificarea actiunilor de colaborare a directiilor de sanatate publica cu autoritatile administratiei publice locale in stabilirea locurilor de amplasare a punctelor de acordare a asistentei medicale de urgenta si distribuire a apei potabile, stabilirea modului de informare – colaborare in vederea operativitatii acestei activitati in perioadele de canicula.

De asemenea, directiile de sanatate publica trebuie sa verifice conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.

Se vor verifica conditiile igienico –sanitare, de cazare si alimentatie din unitatile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea si comercializarea produselor alimentare) si verificarea controlului medical periodic al persoanelor angajate in aceste unitati.

In ceea ce priveste populatia, Ministerul Sanatatii recomanda sa fie urmate sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide ( intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete, deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

In aceasta perioada, medicii recomanda consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile.

Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Aerul conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.

Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca in aceste perioade de canicula, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.

Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-va de starea lor de sanatate.

In cazul copiilor aflati in tabara, medicii recomanda ca alimentele sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete, iar insotitorii sa aiba grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor. In timpul zilei, copiii vor fi supravegheati, iar locurile de joaca trebuie amplasate la umbra. De asemenea, scaldatul, acolo unde este cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

De asemenea, recomandam agentilor economici sa isi readapteze programul de lucru in zilele cu temperaturi ridicate, astfel incat sa protejeze sanatatea angajatilor. Acestia au obligatia de a asigura apa, cate 2-4 litri/pers/schimb si de a asigura echipamentul individual de protectie si dusuri.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.