Romania | 700 de localitati fara medic de familie

Romania | 700 de localitati fara medic de familie

1

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Daniel Coriu, trage un semnal de alarma. Tara noastra are aproape 700 de localitati fara medic de familie.

“In Romania, 14.400 de medici de familie si medici de medicina generala, dintre care 37% au peste 60 de ani. In Romania, exista aproape 700 de localitati fara medici de familie”, potrivit  presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Daniel Coriu.

Tara noastra are 55.942 de medici cu libera practica, iar 29.000 dintre acestia sunt in Bucuresti si in judetele Cluj Timis, Iasi, Dolj si Mures, a mai adaugat Coriu.

“In aceste judete, exista un numar suficient de medici. Practic, ne aflam peste media europeana, dar, restul judetelor au sub 27.000 de medici. 12 judete din Romania au sub 500 de medici si trei judete au sub 300 medici. O alta problema dureroasa este distributia pe varste. 13.000 de medici au peste 60 de ani. Deci 23% din medicii Romanei au peste 60 de ani. 2.100 au peste 70 de ani. 1.235 se afla in situatia de cumul pensie-salariu”, a completat presedintele CMR.

Terapia intensiva si Neonatologia, cele mai afectate specialitati

“Specialitatea de Terapie intensiva – avem patru judete care au sub sase medici pe judet, o parte dintre ei sunt pensionari. In specialitatea Neonatologia – 20 de judete au sub cinci medici pe judet, o parte dintre ei pensionari. (…) Chiar daca exista personal bun, de calitate, este foarte greu sa il mentii angajat. Oamenii buni se demotiveaza. Principalul motiv este supranormarea”, a explicat Daniel Coriu.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Romania | 700 de localitati fara medic de familie • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.