Servicii gratuite pentru tinerii cu dizabilitati

Servicii gratuite pentru tinerii cu dizabilitati

0

Caravana mobilitatii ajunge in inima Transilvaniei: vor fi asigurate servicii gratuite de evaluare a sanatatii si a nevoii de sprijin social pentru tinerii cu dizabilitati locomotorii si intelectuale.

Fundatia Motivation Romania, in parteneriat cu Fundatia Special Olympics din Romania, va furniza asemenea servicii pentru tinerii cu dizabilitati prin intermediul unei Caravane a mobilitatii si traiului independent, care va fi instalata in perioada 21 — 22 aprilie in comuna Alma (judetul Sibiu), iar in 23 — 24 aprilie se va afla in comuna Cojocna (judetul Cluj). Aceasta actiune consta in instalarea a doua corturi si a doua vehicule pe terenuri puse la dispozitie de autoritatile locale si invitarea tinerilor, identificati in prealabil, de a participa la activitatile oferite in cadrul Caravanei.

”Am ales aceasta solutie din credinta ca, in special in cazul tinerilor cu dizabilitati din zone rurale sarace, izolate, este necesara deplasarea noastra cat mai aproape de ei si acordarea de sprijin pentru ca acestia sa poata primi servicii esentiale de sanatate si trai independent. Mai mult, prin organizarea Caravanei credem ca putem oferi o solutie inovatoare, putin costisitoare, dar foarte eficienta in facilitarea accesului tinerilor cu dizabilitati la risc la servicii nedisponibile in prezent in comunitatile lor”, precizeaza Anca Beudean, manager project.

Serviciile oferite tinerilor cu dizabilitati la Caravana mobilitatii si traiului independent sunt:

– Evaluare si informare privind sanatatea: masurarea tensiunii si glicemiei, testarea pentru identificarea prezentei unei infectii urinare, testare osteoporoza, evaluare deformari posturale, identificarea escarelor si instruire privind prevenirea si ingrijirea acestora, consiliere pentru sanatate si nutritie, consiliere emotionala.
– Sesiuni de instruire de viata independenta, utilizare a scaunului rulant si prevenire a principalelor probleme de sanatate cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati locomotorii (escare, infectii urinare, deformari posturale).
– Evaluare si prescriere de echipamente de mobilitate persoanelor cu dizabilitati locomotorii care nu au un astfel de echipament, respectiv reparatii/ adaptari de echipamente de mobilitate care necesita astfel de lucrari.
– Evaluarea abilitatilor sportive.
– Informare privind drepturile persoanei cu dizabilitati la echipamente de mobilitate, dispozitive medicale decontate de casele de asigurari de sanatate, accesibilitate, educatie, angajare etc.
– Evaluarea nevoilor de servicii de sprijin complexe necesare integrarii socio-profesionale a tinerilor cu dizabilitati.

Activitatile Caravanei au loc sub indrumarea unei echipe multidisciplinare, formata din instructor de viata independenta, kinetoterapeut, asistent medical si tehnician pentru reparatii si adaptari ale scaunelor rulante. Problema accesului dificil cu care se confrunta beneficiarii proiectului va fi rezolvata prin asigurarea transportului la aceste actiuni de catre vehicule ale echipelor regionale Motivation.

Unde va poposi apoi caravana pentru tinerii cu dizabilitati

Pe parcursul proiectului, Caravana mobilitatii va deservi 300 de tineri cu dizabilitati locomotorii si intelectuale din intreaga tara. Urmatoarele judete care vor gazdui Caravana mobilitatii sunt Mures, Brasov, Vaslui, Bacau, Gorj, Valcea, Buzau si Braila.

Scopul proiectului este sa contribuie la incluziunea sociala si economica a tinerilor cu dizabilitati locomotorii si intelectuale cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea includ evaluarea nevoilor si interventie personalizata prin instruire pentru viata independenta, activitati sportive, informare si consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilitati. Proiectul se adreseaza in special tinerilor din zone rurale, sarace sau izolate, cu acces redus la servicii de sanatate, educatie si angajare (foto https://www.facebook.com/FundatiaMotivationRomania?fref=ts).

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.