Sfaturi pentru viitoarele mamici, legate de... alcool

Sfaturi pentru viitoarele mamici, legate de… alcool

0

“Spune NU alcoolului in timpul sarcinii! Protejeaza viata din tine!”. Asta le transmit specialistii viitoarelor mame, legat de alcool. Vezi de ce este alcoolul periculos!

Luna iulie este “Luna nationala a informarii despre efectele consumului de alcool”

Autoritatile incearca sa atraga atentia asupra riscurilor pe care le are consumul de alcool in timpul sarcinii asupra sanatatii fizice si psihice a copilului. Mesajul cheie pe care campania dorette sa il transmita populatiei este:

“Expunerea prenatala la alcool poate produce efecte iremediabile asupra sanataţii si dezvoltarii fizice si psihice a copilului. Nu exista tratament care sa poata preveni efectele nocive ale alcoolului asupra fatului, cea mai buna masura in aceasta privinţa este evitarea totala a consumului de alcool pe perioada sarcinii.”

Sfaturi pentru femeile care doresc sa devina mame:

 • pentru femeile care planifica o sarcina cea mai sigura optiune este sa nu consume alcool. Cel mai adecvat moment pentru a renunta la consum este in momentul in care a decis ca isi doreste un copil.
 • o femeie insarcinata nu ar trebui sa cosume deloc alcool in timpul sarcinii.
 • consumul de alcool in timpul sarcinii poate provoca avortul, nasterea unui copil mort sau cu diferite tulburari pe tot parcursul vietii.

Sindromul alcoolic fetal este o tulburare grava de dezvoltare din cauza expunerii fatului la alcool in perioada sarcinii, avand ca si efecte: malformaţii ale fetei si capului, intarziere de crestere in uter si inarziere de dezvoltare dupa nastere, tulburari de memorie, invatare, cunoastere si comportament.

Cand o femeie gravida consuma alcool, consuma si fatul

 • Cand o femeie gravida consuma alcool consuma si fatul. Alcoolul ajunge din sangele mamei la fat.
 • Efecte asupra fatului: handicap intelectual, aspect anormal al fetei, cap de dimensiuni mici, inaltime mica, greutate scazuta, coordonare slaba, dificultati de atentie, memorie, invatare, vorbire si limbaj, probleme de auz, vedere, afectiuni ale inimii, rinichilor si oaselor.
 • Efecte asupra sarcinii (avort spontan, desprindere de placenta, nastere inainte de termen, nastere de feţi morţi)
 • Alte riscuri generale imediate: accidente (rutiere, casnice, caderi, inecuri, arsuri etc), violenta (familiala, impotriva copiilor etc), comportament sexual cu risc (boli cu transmitere sexuala, sarcini nedorite, agresiune sexuala), intoxicatia cu alcool (risc de moarte)
 • Risc crescut de aparitie a anumitor boli: neurologice (dementa, accident vascular), boli de inima (infarct, hipertensiune, aritmii), psihice (depresie,anxietate, sinucidere), boli de ficat (ciroza), boli gastro-intestinale (inclusiv pancreatita si gastrita), cancere (al cavitatii orale, gat esofag, stomac, ficat, colon, san)

Consumul de alcool in timpul sarcinii

 • nu se cunoaste cantitatea de alcool care duce la apariţia sindromului alcoolic fetal (si consumul ocazional pana si consumul constant alcool)
 • se intalneste la toate grupurile umane si la toate rasele si etniile

Consecinte:

 • majoritatea copiilor vor avea probleme de sanatate mintala (95%)
 • majoritatea copiilor vor deveni consumatori de alcool si/sau alte droguri, vor avea rezultate scolare slabe, tulburari de comportament, manifestari violente(60%)

Deci, daca esti insarcinata sau doresti sa ramai insarcinata cea mai sanatoasa optiune este de a nu bea alcool!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.