Sindromul picioarelor nelinistite (VIDEO)

Sindromul picioarelor nelinistite (VIDEO)

0

Sindromul picioarelor nelinistite: multi nici nu cred ca e o boala. Altii nu stiu cui sa se adreseze. Dar, sindromul picioarelor nelinistite este descris de peste 40 de ani si poate fi tratat, spun medicii neurologi.

“Sindromul picioarelor nelinistite este o patologie descrisa prin anii 70 de Ekbom. Este oarecum surprinzatoare si ciudata, prin faptul ca pacientul, desi are o serie de acuze persistente, deranjante, aparent nu se gaseste cauza acestor simptome. Consta, de fapt, intr-o senzatie neplacuta, la nivelul picioarelor, care apare seara, la culcare, care obliga pacientul sa se miste. Deci, in momentul in care s-a pus in pat si urmeaza perioada aceea de linistire in vederea somnului, pacientul are o senzatie de greutate, de arsura, de neplacere la nivelul pulpelor picioarelor. Senzatia este atat de puternica, ca trebuie sa faca ceva. Cel mai adesea se amelioreaza prin miscare, dar alteori pacientii trebuie sa faca dusuri calde, dusuri reci, sa maseze picioarele, ritualuri care pot dura si ore”, spune dr. Daniela Reisz,  medic primar neurolog, lector în medicină, asistent universitar Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara.

sindromului picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite schimba calitatea vietii pacientului

Nu-i schimba speranta de viata,  nu-i schimba statutul lui fizic de peste zi, dar, in schimb, calitatea vietii de peste zi este mult alterata.  Sindromul picioarelor nelinistite este in general discutat in tulburarile de somn si in legatura cu insomnia, pentru ca creeaza dificultati de adormire si, implicit, schimbarea calitatii somnului.

Conform dr. Daniela Reisz,  “Initial, patologia s-a considerat a fi de natura psihiatrica, psihogena, pentru ca nici un parametru apparent nu era modificat in aceste acuze. Si sunt pacienti care au forme minore de boala si poate unii dintre noi putem avea in minte senzatia aceea neplacuta pe care o avem in sedintele extreme de lungi si plictisitoare, sau daca stam la un spectacol care nu ne place, si avem asa un sentiment ca trebuie sa ne miscam picioarele, ca am intepenit si nu mai putem sa stam in pozitia aceea, deci cam aceasta este senzatia, dar asta e o forma minora, pana la senzatii extreme de neplacute, dureroase, care agaseaza pacientul. Deci pe paleta aceasta, pacientul poate avea simptome mai usoare sau mai importante si, desi simptomele pot fi importante, nu se gasea apparent cauza acestei patologii. Asta a fost la inceput . Si atunci pacientii erau tratati ca nevrotici, ca pacienti cu patologie psihiatrica”.

Sindromul acesta al picioarelor nelinistite apare in cateva situatii care s-au identificat destul de clar

“Una este o tulburare a metabolismului fierului si un deficit relativ de fier. Mai pot sa apara in unele polineuropatii, deci secundar unor afectari ale sistemului nervos periferic si una din cauzele cele mai importante , de fapt, si care arunca o alta lumina asupra sindromului este deficitul de dopamina in terminatiile nervoase libere. Si odata descoperite aceste cauze ale sindromului picioarelor nelinistite, el a devenit oarecum tratabil.”

Sindromul picioarelor nelinistite are si o componenta genetica

Incidenta sindromului picioarelor nelinistite in randul populatiei este foarte mare, dar este o entitate care nu este recunoscuta, pentru ca in general nici doctorii, daca nu sunt de specialitate, nu iau in considerare acuze din acestea si, mai ales, pacientii nu neaparat se plang de simptomatologia asta. Ei isi fac ritualul lor de seara, stiu ca li se intampla chestia asta, pana la urma adorm, isi compenseaza cumva suferinta.

Tratamentul  sindromului picioarelor nelinistite este de durata

Daca etiologia sindromului picioarelor nelinistite este legata de fier, de polineuropatii, atunci sigur ca este oarecum limitat in timp. Dar daca este legat de deficitul de dopamine, atunci pur si simplu este un tratament de substitutie si pacientii primesc dopaminergici pe ani de zile durata.

Dar, in timp, unele sindroame au tendinta sa se agraveze. Deci intradevar, daca la inceput e numai o senzatie usoara, neplacuta, care obliga pacientul la niste mici miscari, pe masura ce trec anii , simptomatologia sindromului picioarelor nelinistite  poate devine chiar profund neplacuta.

Important este ca pacientii cu astfel de simptome ale sindromului picioarelor nelinistite sa ajunga in cabinetele medicilor neurologi.

 autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.