Tehnica noua pentru luxatie recidivanta de rotula (VIDEO)

Tehnica noua pentru luxatie recidivanta de rotula | CONTINUT VIDEO EXPLICIT

0

O noua tehnica pentru luxatie recidivanta de rotula, o patologie frecventa la pacientul tanar, a fost introdusa de ortopezii de la Clinica II Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Judetean, Timisoara. Interventia a fost efectuata la un pacient in varsta de 18 ani.

“Pentru aceasta patologie, sunt foarte multe tehnici chirurgicale. In general, interventia chirurgicala pentru luxatie recidivanta de rotula se impart in doua mari categorii, in tehnici de recentrare distala, respectiv proximale a rotulei. Tehnica este una anatomica, pentru ca incearca sa reconstruiasca ligamentele care se rup in momentul in care rotula luxeaza extern. Reface anatomia noastra normala, refacand ligamentul care impiedica rotula sa luxeze extern.”, a spus as.univ.dr. Cosmin Faur Faur, medic primar ortoped.

“Primul avantaj este ca nu incearca sa modifice anatomia. Ligamentul este refacut cu grefa de la pacient si principalul avantaj este siguranta ei, rata de recidiva este scazuta cu aceasta tehnica si cel mai mare avantaj este reintegrarea rapida a acestor pacienti. Se poate sari peste etapele de imobilizare prelungita a genunchiului pe care o presupuneau celelalte tehnici mai vechi.”

“Exista contraindicatii, este foarte important sa examinam pacientul preoperator si sa determinam cauza. Daca este una osoasa, anumite malformatii, probabil ca nu este cea mai indicata tehnica sau se poate corela cu alte tehnici care corecteaza aceste greseli. Este foarte important sa nu aplicam la toti pacientii aceasta tehnica fara a-i investiga si sa determinam cauza care a dus la instabilitatea femuropatelara.”

“Aceasta instabilitate femuropatelara este perceputa neplacut, este senzatia ca la anumite miscari pur si simplu au senzatia ca scapa. Episoadele repetate de luxatii pot duce la distrugerea cartilajului. La acest pacient era o instabilitate foarte marcata, preoperator am aratat cum am reusit sa luxam rotula fara nici un impediment.”

In cazul acestei afectiuni simptomatologia pentru pacient este extrem de neplacuta. Adesea, pacientii spun ca le este teama in a practica orice fel de sport, tocmai din aceasta iminenta de luxatie a rotulei.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.