Testul ERA

Testul ERA

1

Unul dintre procesele cheie pentru stabilirea unei sarcini de succes este implantarea embrionară în endometru, mucoasa care căptușește interiorul uterului. Pentru implantarea embrionară cu succes, sunt necesare două elemente esențiale: un embrion competent și un endometru gata să-l primească.

Individualizarea pregătirii endometriale înainte de transferul embrionului este crucială pentru a garanta cel mai bun diagnostic și pentru a maximiza eficacitatea tratamentului. Testul ERA este un test personalizat pentru diagnosticarea receptivității endometrului în timpul ferestrei de implantare. Acesta este capabil să identifice cel mai bun moment endometrial pentru ca un embrion să fie transferat, ceea ce crește șansa de succes a implantării și a sarcinii. Testul ERA este un instrument molecular bazat pe analiza expresiei genelor cu relevanță funcțională în procesul de receptivitate endometrială și răspunsul imunologic asociat implantării cu succes a embrionului.

De testul ERA pot beneficia pacientele care urmează tratament de reproducere asistată, dar poate fi util și celor fără probleme aparente ale endometrului, cu uter normal și grosime normală a endometrului. Este recomandat mai ales cuplurilor care au suferit cicluri FIV eșuate sau pierderea sarcinii după transferul de embrioni de bună calitate.

Ce este receptivitatea endometrială?

Endometrul este stratul interior al uterului, unde are loc implantarea embrionului. Acesta suferă modificări periodice de-a lungul ciclului menstrual și atinge un statut receptiv atunci când este gata de implantare embrionară, în jurul zilei 19-21 a ciclului. Această perioadă de timp este cunoscută ca „fereastra de implantare” și se situeaza mai exact la 5 – 7 zile de la ovulație, atunci când embrionul a ajuns în ziua 5 – 6 de evoluție și își începe procesul de implantare.
Testul ERA este o alternativă mai cuprinzătoare la testele de receptivitate endometrială disponibile în prezent, fiind singurul test de receptivitate endometrială care include evaluarea genelor de răspuns imun strâns legate de procesul de implantare.

Procedura medicală este realizată de medicul ginecolog, durează foarte puțin, nu mai mult de cinci minute, și se efectuează sub anestezie locală. Presupune prelevarea, prin biopsie, a unui fragment de țesut endometrial și evaluarea atentă a 238 de gene asociate cu receptivitatea membranei uterului la implantarea embrionului. În urma rezultatelor acestui test, endometrul este clasificat ca fiind receptiv sau nereceptiv, cu alte cuvinte endometrul este sau nu este pregătit ca implantarea embrionară să aibă loc.
Rezultatele testului pot clasifica un endometrul în: „receptiv” sau „nereceptiv” (fie „pre-receptiv” sau „post receptiv”). Când un endometru este clasificat ca „receptiv”, înseamnă că fereastra de implantare se potrivește cu ziua în care a fost luată biopsia si se recomandă programarea transferului de embrioni în aceeași zi. Dacă un endometru este clasificat ca „nereceptiv”, fie pre-receptiv, fie post-receptiv, înseamnă că fereastra de implantare este deplasată, și se recomandă o a doua biopsie, pentru programarea corespunzătoare a transferului embrionar.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Testul ERA • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.