Transplant de rinichi şi de ficat, in premiera la Timisoara!

Transplant de rinichi şi de ficat, in premiera la Timisoara! (VIDEO)

1

Medicii din Timisoara vor sa dezvolte transplantul de organe, o procedura care nu a avut loc inca in vestul Romaniei. Pacientii care aveau nevoie de transplant de rinichi sau de ficat au fost nevoiti sa apeleze la centrele sanitare din Cluj sau Bucuresti, unde sunt posibile astfel de operatii.

”Ne gandim de ceva vreme la realizarea interventiilor chirurgicale, precum transplantul oragenlor si mai ales transplantul de rinichi, la Timisoara. Ne dorim acest lucru nu doar din ratiuni emotionale, ci si din ratiuni practice si de necesitate. Cred ca este important sa avem un impuls si incredere si din alta parte. Acum exista o lege a transplantului. Recoltarea se face prin programul national de transplant. Insa nu este normal sa nu se faca transplant in Timisoara. Colectivul care ar putea fi implicat in transplant a ajuns la maturitate si poate executa aceste manevre. Circuitele necesare se pot pune in functie in doar 6 luni. Asta daca este dorinta strategica, politica, la nivel academic. Echipa de la Spitalul Judetean poate efectua aceste transplanturi”, declara Marius Raica, rector al UMF.

Transplant de rinichi si de ficat va putea fi facut in Timisoara

In aria noastra regionala nu au loc astfel de transplanturi. Medicii sunt nevoiti sa trimita pacientii in alte centre sanitare de specialitate. Medicii spun ca au nevoie de sprijin, in special de la Ministerul Sanatatii. Pentru a porni transplantul hepatic specialistii nu au nevoie doar de baza materiala. Aici exista unitate de anestezie si terapie intensiva performanta. Problema consta in lipsa unei echipe de medici specialisti, oameni care sa fie antrenati in aceasta activitate.

”Avem nevoie de o echipa. S-au terminat vremurile cand unul singur era, care sa faca acest lucru. Este o munca in echipa. Vorbim aici de un chirurg, anestezist, pentru transplantul renal, si nefrolog. O astfel de echipa se formeaza in 2 – 3 ani. Trebuie sa lasam oameni formati, pentru a merge totul bine.”, declara Prof. Univ. dr. Sorin Olariu – şeful Clinicii I Chirurgie Timişoara.

Un prim pas in procesul medical, de revitalizare a transplantului de organe, il constituie vizita unui medic expert chirurg. Giuliano Testa, medicul chirurg, a realizat cu succes primul transplant de uter. Specialistul este Doctor Honoris Causa de multi ani al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara. Expertul chirurg se afla in vizita la Timisoara cu scopul de a impartasi experienta profesionala, dar si deprinderile, impreuna cu medicii specialisti din Timisoara.

Zilele acestea, expertul in transplant va sustine o serie de training-uri, precum ”Ablatia metastazelor hepatice prin radiofrecventa cu abord la paroscopic”, in cadrul Universitatii de Medicina pentru viitorii medici chirurgi. In cadrul zilei de maine, doctorul Testa va face demonstratii operatorii la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara.

”Multumesc pentru aceasta invitatie si in special medicilor timisoreni, precum Sorin Olariu. Am mai fost in Timisoara de cel putin 10 ori. Prima data am venit in 1998. Sunt un chirurg expert in ceea ce priveste transplantul de ficat, de rinichi, pancreas, intestine. Am o experienta de 20 de ani in medicina. Pentru mine a fost mereu o placere si o onoare sa fiu aici, in Timisoara. In 2005 am avut una dintre cele mai mari realizari la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara. Am fost onorat sa primesc titlul de Doctor Honoris Causa. De asemenea imi doresc sa vad cum evolueaza aceasta experienta, a transplantului, in Timisoara”, declara Giuliano Testa.Share.

1 Comment

  1. Pingback: Transplantul renal va fi reluat la Timisoara (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.