Tratamentul chirurgical al rupturii de perineu – o reusita

0

1358_articolÎn cadrul Spitalului de Urgență M.I.R.A. “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” din București, Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică, şeful Secției de Chrirugie Generală, a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru tratamentul rupturii de perineu, unei paciente în vârstă de 60 de ani, care suferea de incontinenţă urinară de efort de la vârsta de 23 de ani.

Operaţia s-a realizat prin montarea unui sistem de susținere suburetrală cu bandeletă. “Intervenția operatorie a fost dificilă pentru că pacienta mai fusese operată de două ori pe cale clasică, însă simptomele au revenit. Evoluția în primele zile postoperatorii este favorabilă, șansele ca ruptura de perineu să recidiveze fiind minime.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică, șeful Secției de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență M.I.R.A “Dimitrie Gerota” din București.

Vorbind despre etapele intervenției chirurgicale de tratare a rupturii de perineu, Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică recomandă identificarea și tratarea infecției urinare, dacă este cazul, înainte de efectuarea operației în sine. Intervenția propriu-zisă constă în disecția mucoasei vaginale de vezică urinară, împingerea vezicii urinare la locul ei și montarea unei plase care se exteriorizează prin spatele oaselor descendente ale bazinului. Operația are loc sub anestezie peridurală în majoritatea cazurilor, dar şi sub anestezie generală.

Ruptura de perineu este adesea tratată în stadii avansate, fie din cauza faptului că aceasta trece neobservată, fie pentru că femeile se jenează să vorbească despre o problemă atât de intimă. Astăzi, însă, există metode de tratament care nu presupun un stres operator mărit, dar care sunt eficiente chiar și în cazuri grave. Este vorba de operația de montare a unui sistem de susținere suburetrală cu bandeletă.

Avantajele acestei intervenții chirurgicale constau în durata scazută și agresivitatea mică a intervenției, precum și în eficacitatea crescută a acesteia. Intervenția nu durează mai mult de 15-30 de minute și este suportată cu mare ușurință atât de femeile vârstnice cât și de cele tinere. Un alt beneficiu este costul bandeletei care este suportat în întregime de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru pacientele asigurate.

Ruptura de perineu este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul femeilor, aflându-se în spatele multor manifestări neplăcute ce le însoțesc pe acestea. De multe ori pacientele vin la medic după ani de chin și disconfort,  acuzând pierderi de urină la efort fizic, la tuse, la urcatul scărilor, la strănut, la alergat sau ridicat greutăți.

Aceste pierderi sau scăpări de urină, cum sunt ele numite în limbaj popular sunt deseori asociate infecțiilor urinare, confuzie care amână vizita la un medic specialist. Pacientele cred că au infecție urinară, o tratează ca atare dar problema nu dispare – ceea ce ar trebui să le conducă cu gândul la posibilitatea existenței unei rupturi de perineu.

Odată eliminată confuzia, ar trebui să consulte un medic chirurg care practică astfel de proceduri chirurgicale deoarece singura rezolvare pentru această afecțiune este intervenția chirurgicală, orice alte soluţii terapeutice fiind nerecomandate.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.