Tricomoniaza - cauze, simptome, tratament

Tricomoniaza – boala cu transmitere sexuala produsa de un parazit

0

Exista multe boli cu transmitere sexuala despre care oamenii se feresc sa discute. Una dintre acestea este tricomoniaza, o boala frecventa cu transmitere sexuala.

Au existat aproximativ 58 de milioane de cazuri de tricomoniaza in 2013.

Cuprins:

  1. Tricomoniaza – Generalitati
  2. Tricomoniaza – Cauze
  3. Tricomoniaza – Simptome
  4. Tricomoniaza – Diagnosticare
  5. Tricomoniaza – Tratament

Tricomoniaza – cauze

Tricomoniaza este o infectie cu transmitere sexuala care este cauzata de un parazit numit Trichomonas vaginalis. Tricomoniaza este in primul rand o infectie a tractului urogenital.

Tractul genital uman este singurul rezervor pentru aceasta specie de parazit. Trichomonas se transmite prin contact sexual sau genital.

Tricomoniaza – simptome

Cele mai multe persoane infectate cu Trichomonas vaginalis nu au nici un simptom. Printre simptomele prezente includ: durere, senzatie de arsura sau mancarime la nivelul penisului, uretra ( uretrita ), sau vagin ( vaginita ). Disconfort pentru ambele sexe in timpul actului sexual si urinare .

Pentru femei, pot exista, de asemenea, o  secretie vaginala de culoare galben-verde, senzatie de mancarime, spumoasa, urat mirositoare. In cazuri rare, pot aparea dureri abdominale inferioare. Simptomele apar de obicei in decurs de 5 pana la 28 de zile de la infectare.

Tricomoniaza – diagnosticare

Exista trei modalitati principale de a testa pentru Trichomoniaza:

  • Primul este cunoscut sub numele de microscopie cu ser fiziologic. Aceasta este cea mai folosita metoda si necesita un endocervical vaginal, sau proba de tampon a penisului pentru examinare la microscop. Prezenta unuia sau a mai multor tricomonade constituie un rezultat pozitiv. Aceasta metoda este ieftina , dar are o sensibilitate scazuta (60-70%) , de multe ori din cauza unui esantion inadecvat, avand ca rezultate false negative.
  • Cea de a doua metoda de diagnostic este cultura, care a fost in trecut “standardul de aur” , in diagnosticarea bolilor infectioase. Testele de cultura Trichomonas vaginalis sunt relativ ieftine; cu toate acestea, sensibilitatea este inca oarecum scazuta (70-89%).
  • A treia metoda includ testele nucleice de amplificare a acizilor (NAATs) care sunt mai sensibili. Aceste teste sunt mai costisitoare decat microscopia si cultura, si sunt foarte sensibile (80-90%).

Tricomoniaza – tratament

Tratamentul atat la pacientele gravide cat si cele care nu sunt gravide este, de obicei, metronidazol (flagyl), 2000 mg pe cale orala. Este necesara precautie in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru de sarcina. Partenerii sexuali, chiar daca nu prezinta simptome, trebuie sa ia tratament.

Pentru 95-97% din cazuri, infectia este rezolvata dupa o doza de metronidazol. Studiile sugereaza ca 4-5% din cazuri de tricomoniaza sunt rezistente la metronidazol, ceea ce poate explica unelecazuri repetate.

Fara tratament, tricomoniaza poate persista timp de luni pana la ani la femei.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.