Chirurgie vasculară: tumori duble operate la Timișoara, în colaborare cu medici din Belgrad (VIDEO)

Chirurgie vasculară: tumori duble operate la Timișoara, în colaborare cu medici din Belgrad (VIDEO)

0

În Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara a avut loc, sâmbătă, o intervenție rară, de mare complexitate. O pacientă în vârstă de 54 de ani, cu două tumori localizate la nivelul gâtului, bilateral, de mari dimensiuni și extrem de bine vascularizate, a fost operată de o echipă de specialiști timișoreni și sârbi. Cele două tumori vor fi scoase în intervenții separate.

Sala operatie vascular Ionac

”Tocmai am finalizat intervenția. S-a făcut o excizie a unei tumori glomice bilaterale situate în partea dreaptă a carotidei. Această incizie cere o foarte mare atenție în ce privește disecția celor trei artere carotide – comună, internă și externă, iar o a doua mare problemă este necesitatea unei foarte mari atenții la disecția nervilor cranieni. Cred că am făcut o intervenție reușită și cred că pacienta va fi bine. În același timp, pacienta mai are o tumoră în partea stângă. Localizarea laterală a unor astfel de tumori este foarte frecventă, în aproximativ 30 la sută din cazuri. O nouă procedură va avea loc în două sau trei săptămâni”, ne-a declarat prof. dr. Lazar Davidovic, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară și Endovasculară din cadrul Serbian Clinical Centar Belgrad.

”Intervenția s-a făcut azi doar pe o singură parte, la o singură tumoră, din cauza potențialului unei posibile complicații locale privind sângerarea, dar de asemenea privind și lezarea nervilor cranieni, și durerile postoperatorii. Din experiența noastră cuprinzând aproximativ 50 de astfel de intervenții, în ultimii 20 de ani, recomandăm o absolută etapizare a intervenției la persoanele care au tumori bilaterale. Nu cred că recuperarea va dura mai mult de patru – cinci zile”, a adăugat prof. dr. Lazăr Davidovic, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară și Endovasculară din cadrul spitalului belgrădean.

Sala operatie vascular Ionac

Operația a fost realizată de către o echipă formată din prof. dr. Mihai Ionac, dr. Georgel Țăranu și dr. Claudiu Neamțu, anestezist, în colaborare cu prof. dr.Lazar Davidovic, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară și Endovasculară din cadrul Serbian Clinical Centar Belgrad. Clinica belgrădeană are în prezent o mare experiență în domeniul afecțiunilor cardiovasculare, experiență recunoscută și pe plan internațional, dovada fiind faptul că prof. Dr. Lazar Davidovic ocupă la ora actuală poziția de vicepreședinte al Societății Europene de Chirurgie Cardiovasculară.

”Noi în secția noastră am făcut pentru prima oară, am tratat o asemenea pacientă, și ei au o experiență de peste 50 de asemenea cazuri. Și tocmai din cauză că această tumoră este împăienjenită de vase de sânge – nu numai ea, dar și elementele din jurul tumorii sunt împăienjenite cu vase de sânge – tocmai de aceea am apelat la o echipă de chirurgi cu experiență foarte mare în acest domeniu”, ne-a precizat prof. dr. Mihai Ionac, șeful secției de Chirurgie Vasculară și Microchirurgie Reconstructivă, Spitalul Județean Timișoara.

Realizarea acestei operații împreună cu specialiștii din țara vecină constituie un model de colaborare regională transfrontalieră, cu efect direct în ceea ce privește creșterea calității serviciilor medicale oferite de Clinica de Chirurgie Vasculară pacienților cu afecțiuni complexe.

DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.