Un altfel de curs, cu prof. dr. Dorel Sandesc (VIDEO)

3

„Pedepsiti prin recompense”. Este titlul unei conferinte organizate de celebrul medic banatean, prof.univ.dr. Dorel Sandesc, la Timisoara, in Saptamana Patimilor.

“M-am gandit ca e bine ca in momentele mai speciale, cum sunt acestea de Sarbatori, Craciun, Pastele sa avem un curs altfel, un curs deschis care sa abordeze si alte teme in afara specificului profesiei noastre. Suntem o profesie prin excelenta cu valente culturale. Medicii sunt oamnei carora le place arta, cultura, multi dintre ei creeaza chiar si cred ca trebuie sa tinem cu asta pentru ca in continuare aceasta caracteristica nu a disparut. Si atunci, caut de fiecare data o tema de interes. Am facut unele intalniri in care am invitat filozofi, artisti, teologi, in care am dezbatut astfel de teme si de aceea cred ca este o actiune buna si m-am gandit din nou, la maestri, pentru trebuie sa ne raportam la ei, mai ales ca noi am avut sansa sa ii avem si stiu ca la facultate la Cluj unii profesori de acolo, faceau acest lucru, din cand in cand si asta mi-a dat ideea si ma bucur ca o fac.”, a spus, prof.dr. Dorel Sandesc – Presedinte Asociatia de Anestezie si Terapie Intensiva, Spitalul Judetean Timisoara.

“Practic le-am aratat (studentilor) ca toata societatea moderna acum tinde sa ne ghideze toate actiunile pe baza unor motivari exterioare: o recompensa exterioara sau o pedeapsa exterioara. Si acest lucru care este inevitabil, desigur, practicat excesiv, tinde sa distruga, sa inhibe, sa atrofieze un mare dar cu care ne nastem: motivatia interioara, care este totalmente diferita, motivatia interioara este acea motivatie care deriva din actul in sine, sa iti placa ceea ce faci, iar motivatia exterioara nu este focalizata pe actul in sine ci pe ce obtii facand-o, ori este bine sa nu uitam acest lucru pentru ca toate studiile psihologice facute pe copii, pe studenti, pe oameni la locul de munca arata ca in lipsa unei motivatii interioare omul odata ca nu este la fel de productiv, nu este la fel de creativ si cel mai important: nu este la fel de fericit. Motivatia interioara este o sursa de bucurie si de fericire. Motivatia exterioara poate fi o sursa de satisfactie dar niciun caz de fericire, iar de multe ori este o sursa de nefericire, datorita temei de esec sau a temei de a fi pedepsit. Asta este mesajul pentru studentii nostri, intr-o profesie in care daca nu ai aceasta motivatie interioara esti condamnat sa fii nemultumit si nefericit pentru ca este extrem de grea si nimic nu poate rasplati ceea ce facem noi, dar daca o ai te consideri cel mai fericit om din lume pentru ca faci niste lucruri absolut deosebite si profesia ta devine din perspectiva unui om care o face din pasiune cea mai mare sansa, pentru ca poti sa faci cel mai important lucru posibil, ca om, sa salvezi viata unui om, sa ii alinti suferinta, sa il vindeci.”,  a spus, prof.dr. Dorel Sandesc – Presedinte Asociatia de Anestezie si Terapie Intensiva, Spitalul Judetean Timisoara.

Share.