Un model bioprintat 3D al unei tumori, speranta unui tratament rapid si personalizat pentru bolnavii de cancer

Un model bioprintat 3D al unei tumori, speranta unui tratament rapid si personalizat pentru bolnavii de cancer

1

O echipa de cercetatori din Israel au dezvoltat o tumoare glioblastom, activa si viabila, cu ajutorul unei imprimante 3D. Tumoarea bioprintata 3D include un sistem complex de tuburi asemanatoare vaselor de sange prin care pot circula celulele sanguine si medicamentele, simuland o tumoare reala.

Glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă și cea mai agresivă dintre toate, deoarece nu se dezvoltă din neuroni, celulele nervoase propriu-zise, ci din celulele gliale (celulele de suport ale sistemului nervos central). Acestea au multiple roluri în susținerea și hrănirea neuronilor, cât și în izolarea electrică a fibrelor nervoase. Celulele gliale sunt de aproximativ zece ori mai numeroase decât neuronii și, spre deosebire de aceștia, se divid și pot da naștere la tumori, benigne sau maligne.

Studiul a fost condus de Ronit Satchi-Fainaro, profesoara la Facultatea de Medicina Sackler si Scoala de Neurostiinte Sagol, directoarea Laboratorului de Cercetare a Cancerului si Nanomedicina din Tel Aviv. Noua tehnologie a fost dezvoltata de Lena Neufeld impreuna cu alti cercetatori ai laboratorului.

Diferenta dintre 2D si 3D

Modelele bioprintate 3D sunt create pe baza probelor prelevate de la pacienti direct in salile de operatie.

Celulele glioblastomului sunt cultivate, de obicei, in vase Petri 2D din plastic, in laborator. Insa, cancerul, ca toate tesuturile, se comporta foarte diferit pe o suprafata din plastic fata de interiorul corpului uman. Aproximativ 90% dintre toate medicamentele experimentale esueaza in stadiile clinice, caci succesul obtinut in laborator nu este reprodus pe subiecti umani.

Oamenii de stiinta din Israel au creat primul model bioprintat 3D al unei tumori glioblastom, care include tesut canceros 3D si vase de sange functionale si care rezolva problema raspunsului corpului uman la noile medicamente.

Fiecare model este imprimat intr-un bioreactor proiectat in laborator, utilizand hidrogel prelevat si reprodus din matricea extracelulara prelevata de la pacient, simuland astfel tesutul in sine.

Metoda promitatoare de tratament

Modelul bioprintat va permite tratamente tintite, rapide si personalizate pentru fiecare pacient in parte.

“Daca luam o proba din tesutul unui pacient, impreuna cu matricea sa extracelulara, putem bioprinta 3D din aceasta proba 100 de tumori minuscule si putem testa multe medicamente diferite, in diferite combinatii, pentru a descoperi tratamentul optim pentru aceasta tumoare specifica. Alternativ, putem testa numerosi compusi pe o tumoare bioprintata 3D si putem decide care este cel mai promitator pentru dezvoltarea ca potential medicament si investitiile ulterioare. Dar, poate cel mai interesant aspect este identificarea unor noi proteine-tinta pentru medicamente si gene in celulele canceroase, o sarcina extrem de dificila atunci cand tumoarea se afla in creierul unui pacient uman sau al unui model animal. Inovatia noastra ne ofera un acces fara precedent, fara limite de timp, la tumorile 3D care imita mai bine scenariul clinic, permitand o investigatie optima”, a declarat cercetatoarea Ronit Satchi-Fainaro.

Glioblastomul are o rata de supravietuire de doar 40% dupa un an si de 5% dupa cinci ani, in pofida interventiilor chirurgicale, a radioterapiei si chimioterapiei.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Un model bioprintat 3D al unei tumori, speranta unui tratament rapid si personalizat pentru bolnavii de cancer • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.