Dr. Gabriela Olariu: vaccinul salvează vieți (VIDEO)

0

Povestea vaccinului este controvesată, cel puțin în ultima perioadă. Părinții aleg ceea ce cred ei că e cel mai bine pentru copilul lor. Însă ceea ce trebuie să aibă în vedere, înainte de a lua o decizie, sunt consecințele acestui fapt.

Vaccinul este, în primul rând, o formă de protecție împotriva unor boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, bolile contagioase.

vaccin

Vaccinurile contribuie la construcția imunității copilului încă de la primele zile de viață

“În momentul în care o familie hotărăște să nu-și vaccineze copilul trebuie să gândească că acești copii vor fi un risc pentru cei cu care intră în contact. Nu cred ca părintele ar trebui să opteze să nu le facă, pentru că sănătatea copilului este cea mai importantă. Aceste vaccinuri se fac dacă copilul este sănătos. Dacă are o intercurentă, o altă boală care, din alte motive, implică să nu-i faci vaccinarea, este o altă discuție. Dar și atunci se poate amâna și se revine la vaccinare, precizează dr. Gabriela Olariu, șeful Clinicii de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu.

“În perioada neonatală se fac două vaccinuri. Aceste vaccinări au fost alese în România din cauza prevalenței mari a celor două infecții, hepatita B și tuberculoza. Se știe că, în România, cel puțin până acum, sunt peste 30% de purtători de antigen HBS, ceea ce înseamnă un risc extraordinar de mare pentru copil. Iar tuberculoza este una dintre afecţiunile cu prevalență,  de asemenea foarte mare, în România. Dacă în alte state, aceste infecții sunt inexistente, existând alte categorii de infecții, în România acestea două sunt pe primul loc. Poate că, în Franța, nu trebuie să ne vaccinăm BCG, dar trebuie să ne vaccinăm pentru altele. În România, asta este situația.”,  adaugă dr. Gabriela Olariu.

vaccin

De ce sunt vaccinurile atât de importante?

Vaccinurile reprezintă modalitatea de imunizare a organismului uman contra afecțiunilor de natură infecțioasă şi sunt o bună metodă de prevenire a bolilor.

“Sfatul meu este, cu toată încrederea, să se facă vaccinările acestea. Niciunul dintre aceste vaccinuri, dacă este făcut corect, la populația sănătoasă, nu dau nici un efect advers și niciodată nu s-a citat în literatură că se pot face alte boli închipuite pe care părinții cred că le vor face copii lor”, este opinia dr. Gabriela Olariu.

GALERIA FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.