Varicela - simptome, prevenire, tratament

Varicela – simptome, prevenire, tratament

4

Varicela este o foarte contagioasa care este cauzata de infectia cu virusul zoster.

Varicela incepe cu eruptii cutanate ale pielii in principal pe corp si cap, mai degraba decat la nivelul membrelor. Eruptia se dezvolta in mancarimi, care se vindeca fara cicatrici. Boala este cel mai frecvent prezenta la copii.

Varicela este o boala care se raspandeste pe calea aerului, cu usurinta, prin tuse sau stranut de persoane bolnave sau prin contact direct cu secretiile de la eruptiile cutanate. O persoana cu varicela este infectioasa una sau doua zile inainte de aparitia eruptiei.

varicela

Varicela a fost observata si la alte primate, inclusiv cimpanzei si gorile.

Persoanele care au varicela raman contagioase pana cand toate leziunile au crusta uscata (dureaza aproximativ sase zile).  Pacienti imunocompromisi sunt contagioasi pe intreaga perioada pentru ca apar noi leziuni. Leziunile crustoase nu sunt contagioase.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Complicatii
 4. Sarcina si nou-nascuti cu varicela
 5. Zona Zoster
 6. Prevenire 
 7. Tratament

Simptome varicela:

Primele simptome la varicela prezenta la adolescenti si adulti sunt greata, pierderea poftei de mancare, dureri musculare, si dureri de cap. Aceasta este urmata de eruptia caracteristica sau leziuni orale, stare generala de rau , si o febra care semnaleaza prezenta bolii.

La copii varicela incepe cu proliferarea sau pete in cavitatea bucala. Eruptia incepe cu prezenta unor puncte la fel de mici si rosii pe fata, scalp, trunchi, partea superioara a bratelor si picioarelor; dupa 10-12 de ore se transforma in niste umflaturi mici, vezicule. Aceste vezicule se vor transforma in cruste.varicela

Unul dintre simptome este un prurit intens. Veziculele pot aparea pe palme, talpi, si zona genitala. Frecvent, varicela se dezvolta in zonele cavitatii orale si amigdalei, sub forma de ulcere mici care pot fi dureroase sau cu senzatie de mancarime sau ambele.

Aceste simptome de varicela apar la 10 – 21 zile dupa expunerea la o persoana contagioasa. Adultii pot avea o eruptie mai raspandita si febra mai mare. Adultii fac, de multe ori, forme mai grbolii, si este probabil sa apara complicatii, cum ar fi pneumonia variceloasa.

Complicatii varicela

Varicela este rareori fatala, desi este in general mai severa la barbati adulti decat la femei sau copii. Femeile gravide non-imune si cele cu un sistem imunitar reprimat prezinta cel mai mare risc de complicatii grave. accident vascular cerebral ischemic arterial (AIS).  Cea mai frecventa complicatie a varicelei este Zona Zoster cauzata de reactivarea  virusului varicelo-zosterian dupa ce a fost facuta varicela, de multe ori in copilarie.

Cea mai frecventa complicatie infectioasa a varicelei la copii cu varsta sub 5 ani, este suprainfectia bacteriana secundara a leziunilor cutanate. Suprainfectia poate aparea pe zgarieturi datorate scarpinatului, acesta permitand patrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a bacteriilor de sub unghie in veziculele care apar in varicela. Cele mai multe infectii cutanate din varicela nu sunt grave, insa necesita ingrijiri medicale de specialitate. Daca nu este tratata, aceasta se poate agrava. Aceasta infectie poate aparea si la nivelul crustelor. Unele persoane pot avea vezicule intr-un numar mai mare si simptome care dureaza mai mult decat la copiii sanatosi.

O alta complicatie posibila ce poate aparea in varicela este ataxia cerebeloasa acuta (probleme de coordonare a musculaturii), fiind datorata afectarii unei parti a creierului de catre virusul varicelo-zosterian. Aceasta afectare a sistemului nervos central este de regula usoara. Desi este rar intalnita afecteaza in general copii cu varste mai mari.
Pneumonia variceloasa este cea mai serioasa complicatie a varicelei, aparand mai frecvent la adulti decat la copii. Mai mult de 20-30 de adulti din 10.000 care fac varicela au nevoie de spitalizare.

Copiii nascuti din mame care au facut varicela in primul sau la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina dezvolta sindromul de varicela congenitala care poate cauza anomalii (afectiuni de structura) congenitale, ca de exemplu afectari ale ochiului sau hipoplazie de membre.
La adulti cea mai frecventa complicatie care apare in varicela este pneumonia variceloasa.
Virusul varicelo-zosterian care cauzeaza varicela poate determina diferite forme de boala. Aceste forme de varicela apar cel mai frecvent la copiii si la fetii gravidelor bolnave de varicela.

Cu toate ca in urma imbolnavirii cu varicela, persoana devine imuna la boala, virusul varicelo-zosterian ramane inca in organism. Acest virus poate cauza herpes-zoster cand persoana se afla la varsta adulta. Aproximativ 15% din persoanele care au facut varicela vor dezvolta in timpul vietii herpes-zoster.

Persoane care pot manifesta forma grava de varicela sau complicatii:

– copiii infectati de mama: nou-nascutii din mame care au varicela prezinta un risc crescut de a face forme grave de varicela; copiii nascuti din mame care au facut varicela in primul sau la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina dezvolta sindromul de varicela congenitala care poate cauza anomalii congenitale, ca de exemplu afectari ale ochiului sau hipoplazie de membre;
– femeile insarcinate cu varicela prezinta un risc crescut de nastere prematura si pneumonie variceloasa;
– persoanele peste 15 ani (in special fumatorii si cei care au boli cronice pulmonare);
– persoanele cu afectarea sistemului imunitar;
– persoanele cu mucoviscidoza (fibroza chistica) in care sunt afectati plamanii si alte organe;
– copiii si adolescentii care au urmat tratament indelungat cu aspirina.

 Sarcina și nou-nascuti cu varicela

In timpul sarcinii, pericolele pentru fat asociate cu o infectie primara de varicela sunt mai mari in primele sase luni. In al treilea trimestru, mama este mult mai susceptibila de a suferi de efectele adverse ale infectiei. Pentru femeile gravide, anticorpii produsi ca urmare a imunizarii sau infectiei anterioare sunt transferati prin intermediul placentei la fat . Femeile care sunt imune la varicela nu se poate infecta si nu trebuie sa fie preocupate pentru ea insasi sau pentru copil in timpul sarcinii.

Daca apare infectia cu varicela in timpul primelor 28 saptamani de gestatie , acest lucru poate duce la sindromul de varicela fetala (de asemenea, cunoscut sub numele de sindromul varicelei congenitale ). Efecte asupra fatului poate varia in severitate de la degetele de la picioare subdezvoltate si malformatii ale vezicii urinare.

Infectia cu varicela  in ultima parte a sarcinii sau imediat dupa nastere este denumita “varicela neonatala”.

Infectia materna este asociata cu nastere prematura. Riscul de a dezvolta boala copilului este mai mare ca urmare a expunerii la infectie in perioada de 7 zile inainte de nastere si pana la 7 zile de la nastere.

Nou-nascutii care dezvolta simptome prezinta un risc ridicat de pneumonie si alte complicatii grave ale bolii.

Zona Zoster

Dupa o infectie cu varicela, virusul ramane inactiv in tesuturile nervoase ale organismului. Sistemul imunitar mentine virusul la necaz, dar mai tarziu in viata, de obicei, ca un adult, aceasta poate fi reactivata si va provoca o forma diferita a infectiei virale numita zona zoster (cunoscut sub numele stiintific ca herpes zoster ).

Multi adulti care au avut varicela in copilarie sunt predispusi sa faca zona zoster ca si adulti.

Zona zoster afecteaza unul din cinci adulti infectati cu varicela in copilarie, mai ales cei care sunt cu un sistem imunitar slabit, in special cei care au cancer, HIV, sau alte boli. Deasemenea, stresul poate fi un factor care poate cauza zona zoster.

Zona zoster se intalneste cel mai des la adulti in varsta de 60 de ani care au fost diagnosticati cu varicela atunci cand au fost copii.

Un vaccin pentru zona zoster este disponibil pentru adultii de peste 50 de ani care au avut varicela in copilarie sau care au avut anterior herpesul zoster.

Prevenire varicela

Masuri de igiena

Raspandirea de varicela poate fi prevenita prin izolarea de persoanele afectate. Aceasta se recomanda persoanelor care au un sistem imunitar deficitar. Cu toate acestea virusul varicelo-zosterian se transmite de la o persoana infectata fara ca aceasta sa prezinte semne de boala. Varsatul de vant (varicela) se transmite foarte rapid, mai ales persoanelor aflate intr-un spatiu inchis, ce vin in contact cu alte persoane, ca de exemplu copiii in salile mici de clasa sau persoane care impart acelasi dormitor.

Vaccin

Un vaccin pentru varicela a fost dezvoltat pentru prima data de catre Michiaki Takahashi in 1974 derivat din tulpina Oka. Acesta a fost disponibil in Statele Unite incepand cu anul 1995 pentru a inocula impotriva bolii. Unele tari necesita vaccinare pentru varicela sau o scutire inainte de a intra in scoala elementara. Protectie de la o doza nu este pe tot parcursul vietii si a unei a doua doze este necesara la cinci ani dupa imunizarea initiala, care este in prezent parte din programul de imunizare de rutina in SUA.

Vaccinul pentru varicela nu face parte din vaccinarea copiilor de rutina din programa din Marea Britanie. In Marea Britanie, vaccinul este in prezent oferit numai persoanelor care sunt deosebit de vulnerabile la varicela. O persoana vaccinata este de natura sa aiba un caz de varicela mai usor, daca sunt infectate.

Tratament varicela

Tratamentul consta in principal in diminuarea simptomelor, deoarece nu exista nici o vindecare reala a bolii. Unele tratamente sunt totusi disponibile pentru alinarea simptomelor in timp ce sistemul imunitar suprima virusul in organism . Ca o masura de protectie, pacientii sunt de obicei pusi sa ramana la domiciliu pentru a evita raspandirea bolii la alte persoane.

Varicela se rezolva de la sine in cateva saptamani, dar in acelasi timp pacientii trebuie sa acorde atentie igienei personale. Eruptia cauzata de virusul varicelo-zosterian poate insa dura pana la o luna, desi stadiul infectios nu ia mai mult de o saptamana sau doua.

Este important sa se mentina bine igiena si curatenia zilnica a pielii cu apa calda, pentru a evita infectii bacteriene secundare. Scarpinatul poate creste, de asemenea, riscul de infectii secundare.

Paracetamol, dar nu aspirina, pot fi utilizate pentru a reduce febra. Utilizarea aspirinei persoanelor cu varicela poate provoca grave boli, uneori fatale de ficat si creier, de exemplu sindromul Reye.

Sunt uneori folosite antivirale.

Share.

4 Comments

 1. Pingback: Zona Zoster - cauze, simptome, tratament

 2. Pingback: Durerea in gat – cauze, complicatii, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

 3. Pingback: Durerea in gat – cauze, complicatii, tratament

 4. Pingback: Sarcina cu risc crescut – diagnosticare, monitorizare, solutii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.