ZIFT si GIFT, soluții pentru infertilitate feminină

ZIFT si GIFT, soluții pentru infertilitate feminină

2

Tehnicile de reproducere umană asistată au evoluat uimitor, oferind șanse reale cuplurilor afectate de infertilitate. Printre acestea se numără transferul intrafalopian de gameţi (GIFT) și transferul intrafalopian zigotic (ZIFT).

Transferul intrafalopian de gameţi (GIFT) este o metodă de reproducere umană asistată care se aplică în special femeilor care suferă de endometrioză sau în cazurile de infertilitate necunoscută, la care alte tratamente de infertilitate sau tehnici de reproducere umană asistată medical au eșuat. Condiţiile esenţiale pentru utilizarea metodei sunt existenţa trompelor uterine sănătoase (neobstrucționate, deteriorate sau blocate) şi material seminal fertil.
Metoda GIFT imită natura, inseminarea producându-se în interiorul trompelor uterine (și nu în laborator), acolo unde mediul natural favorizează dezvoltarea embrionului, acesta ajungând apoi – tot pe cale naturală – în cavitatea uterină.
Primul pas al procedurii îl constituie stimularea ovariană prin tratament hormonal. Apoi, în ziua recoltării ovocitelor, 3-4 dintre ele sunt amestecate cu materialul seminal al partenerului și introduse în trompele uterine, laparoscopic, sub anestezie generală, printr-un cateter special. (Materialul seminal se recoltează înainte de a se realiza amestecul dintre gameții masculini și cei feminini, alegându-se cei mai mobili spermatozoizi.) Dacă au fost prelevate mai multe ovocite, cele rămase pot fi fertilizate în laborator și crioprezervate pentru un eventual transfer embrionar ulterior.
Ca și în cazul transferului intrafalopian de gameți (GIFT), condiţia esenţială pentru a putea fi utilizată această metodă este existenţa trompelor uterine sănătoase, care să poată transporta ovulul fertilizat în uter.
Transferul intrafalopian zigotic (ZIFT) este o metodă de reproducere umană asistată care se aplică în special femeilor care suferă de endometrioză, în cazurile de infertilitate necunoscută, precum și în situațiile în care infertilitatea este determinată de factorul masculin.
Metoda ZIFT prezintă similarități importante cu metoda GIFT, ambele proceduri efectuându-se laparoscopic. Diferența esențială este aceea că, în cazul transferului de zigoți, fertilizarea ovocitelor recoltate se efectuează în laborator. În trompele uterine vor fi plasați zigoții sau embrionii rezultați.
De asemenea, tehnicile ZIFT se execută la 24-48 de ore după recoltarea ovocitelor, nu în aceeași zi cu recoltarea, precum în metoda GIFT.
În practică, metodele ZIFT și GIFT nu mai sunt atât de des utilizate, apelându-se la ele numai atunci când alte metode eșuează. Aplicarea lor se face doar în condițiile în care cuplurile își exprimă această dorință. Cazurile nașterii de gemeni sau de tripleți sunt frecvente prin aplicarea metodei ZIFT.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

2 Comments

  1. Pingback: ZIFT si GIFT, soluții pentru infertilitate feminină • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Fertilizarea asistata in pandemie (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.