Accident vascular cerebral acut – abordare de succes

Accident vascular cerebral acut – abordare de succes (VIDEO)

0

Interventie reusita in Spitalul Judetean Timisoara. Viata unui barbat care a suferit un accident vascular cerebral acut a fost salvata de o echipa de medici printr-o interventie complexa ce a permis extragerea cheagului de sange care bloca arterele creierului printr-un abord la nivelul arterei femurale. Interventia rapida si noua metoda au permis nu doar salvarea pacientului, dar si recuperarea sa extrem de rapida.

“Pacientul pentru care a fost realizata interventia si-a pierdut constienta la domiciliu, a fost gasit in jurul orei sapte seara de personalul ambulantei in coma, inconstient si a necesitat intubatie oro-traheala si ventialatie mecanica pentru transportul la spital, care s-a realizat foarte repede. In Unitatea de Primire de Urgenta, cand a ajuns, pacientul era comatos cu un scor Glasgow de 5, respira cu ajutorul aparatelor. A fost foarte rapid evaluat atat clinic cat si imagistic de catre echipa formata de medicii de urgenta impreuna cu specialistul neurolog si specialistul radiolog”, spune dr. Raoul Pop, medic specialist neurolog, unul dintre medicii care au efectuat interventia .

“Diagnosticul a fost pus in sectia de radiologie a Spitalului Judetean Timisoara in urma unei examinari complexe de scanare CT nativ si angio CT, deoarece pe examinarea nativa, dupa se va vedea in minutele urmatoare, nu era un diagnostic evident.

In ecranul din partea dreapta a imaginii aveti aspectul angiografic la inceputul interventiei neuroradiologice, efectuata sub anestezie generala. Din nou vreau sa aduc multumiri echipei de anestezie si reanimare de la Spitalul Judetean, care a fost foarte operativa si care ne-a ajutat in castigarea de timp pretios in salvarea acestei arii hipoperfuzate. Dupa cum vedeti nu avem nici un pic de substanta de contrast care trece prin artera si in ecranul din partea stanga aveti imaginea finala a procedurii, la aproximativ doua ore, doua ore si jumatate, in care avem o recanalizare completa a segmentului arterei cerebrale posterioare si a topului de bazilara, recanalizare obtinuta cu ajutorului stent retriever-ului si a trombectomiei mecanice.

In momentul de fata aveti un aspect intraoperator din procedura de trombectomie mecanica. Dupa cum vedeti, primul segment al arterei cerebrale posterioare este deja permeabilizat datorita primului pasaj cu stent retriever-ul, iar acum observam trecerea in segmentul P2, P3 al arterei cerebrale posterioare cu ajutorul microghidului, care il vedeti aici radio-opac, traverseaza masa tombului, intai microghidul, si apoi o sa vedeti ca avansam si microcateterul, dupa care urmeaza operatiunea de trombectomie pentru acest segment. Al doilea pasaj, care in final ne-a permis o recanalizare completa a vasului obstruat”, explica si dr. Cristian Mihalea, medic specialist radiolog.

trombectomie mecanica

In plus, dr. Adrian Tutelca, medic primar radiologie si imagistica medicala precizeaza ca “in imaginea alaturata se vizualizeaza stentul dupa retractia lui, cu fragmente din trombul vizualizat pe imagini anterioare. De mentionat ca retractia se poate face de trei, patru ori cu acelasi stent, avantajul lui fiind ca este un stent nedetasabil, este un stent special. Dupa ce s-au facut doua pasaje, am constatat ca vasul s-a permeabilizat complet, iar in imaginea de RM, leziunile dupa examinare, dupa procedura – s-a efectuat dimineata o rezonanta magnetica pentru a examina starea pacientului din punct de vedere cerebral – leziunile la nivelul trunchiului cerebral au fost, spre surpriza noastra, destul de mici, dovada ca repermeabilizarea vasului a fost cu succes”.

“Pentru pacientii cu accident vascular cerebral acut ischemic exista doua optiuni terapeutice mari. Prima, cea de baza, este un tratament intravenos,o perfuzie cu un trombolitic care dizolva cheagul si care se poate administra pana la 4,5 ore de la debutul simptomelor. In plus, pentru pacientii mai gravi, cu ocluzii pe artere mai mari exista o optiune complementara, care se poate aplica pana la sase ore de la debut si care este trombectomia mecanica. Aceasta interventie se realizeaza pe cale endovasculara printr-un abord arterial, de obicei prin artera femurala, si sub control radiologic se ajunge pana la arterele creierului unde, cu diferite dispositive, de obicei cu un stent, se incearca extragerea cheagului care blocheaza artera. La 24 de ore dupa interventie pacientul a putut fi extubat, respira singur si, la examinarea neurologica nu are deficite semnificative”, mai spune dr. Raoul Pop, medic specialist neurolog.

accident vascular cerebral

“Este o prioritate nationala aceasta trombectomie mecanica. Echipa de neuroradiologi interventionisti a intrat cu niste catetere speciale de-a lungul vaselor si a scos trombul, cheagul de sange”, explica dr. Horia Ples, seful Clinicii de neurochirurgie a Spitalului Judetean Timisoara.

“Apare o reperfuzie la nivelul vaselor si atunci zona de creier care nu mai primea sange, acuma primeste sange si pacientul scapa. Scapa cu viata, scapa fara deficite motorii, deci fara paralizii. Sigur ca da, aceasta trombectomie mecanica nu s-a facut de la o zi la alta . Este o echipa formata din trei radiologi, care specializandu-se devin neuroradiologi interventionisti, sau neuroradiologi endovasculari. Unul dintre ei are specializarea facuta in Bucuresti, ceilalti doi la Strassbourg si la Paris, intr-un spital foarte mare. Aceasta echipa se pregateste de mult timp, de aproximativ trei ani. Cristian Mihalea este angajatul Neurochirurgiei si au reusit sa faca aceasta procedura.

accident vascular cerebral

Aceasta procedura are nevoie de foarte multe lucruri si spitalul nostru dispune de tot ce este necesar, respectiv: exista intr-o singura cladire sectie de neurologie, sectie de neurochirurgie, angiograful cumparat de Ministerul Sanatatii, care costa foarte mult, aproape un million de euro. Pe un astfel de angiograf se poate face procedura. Exista anestezia-terapia intensiva si fara acest departament nu s-ar putea face asa ceva, plus adresabilitatea . Aici fiind sectiile de neurologie, pacientii cu accident vascular ischemic vin aici si atunci se poate face aceasta procedura in care este vorba de timp. Deci daca noi un anevrism cerebral putem sa-l amanam o zi, doua, poate si mai mult sa amanam interventia operatorie, aceasta trombectomie mecanica trebuie facuta in cateva ore, in cinci, sase ore. Cu cat mai scurt este timpul, cu atat rezultatele sunt mai bune. Spitalul nostru are tot ce-I trebuie la ora actuala, inclusive radiologii, neuroradiologii, care conteaza enorm. Fara ei nu se poate face nimic.

accident vascular cerebral

Procedura este scumpa. Fara un program national cred ca spitalul nu poate sa duca in spate asa ceva si pentru ca acum vorbesc de costuri si de spital, trebuie sa amintim ca pe langa toate aceste sectii, pe langa angiograf, pe langa echipa este nevoie si de sprijinul directiei spitalului. Primul care a sprijinit aceasta metoda a fost dr. Birsasteanu, care a fost director la un moment dat. Acuma, fiind parlamentar a plecat, si actualul director, Marius Craina, in continuare sprijina aceasta procedura”, adauga dr. Horia Ples, seful Clinicii de neurochirurgie a Spitalului Judetean Timisoara.

Zilnic la Spitalul Judetean Timisoara se prezinta doua-trei astfel de cazuri si, daca nu ajung repede la medic si nu se intervine rapid, astfel de pacienti pot muri sau pot sa ramana paralizati, afirma specialistii.

autor: Delia Sescu Barbu

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.