Ambrozia - simptome, harta distrubutiei in Europa, tratament

Ambrozia – simptome, harta distrubutiei in Europa, tratament

0

Ambrozia este denumita si otrava zeilor, pentru ca are un puternic efect alergenic. Ambrozia infloreste in perioada iulie-septembrie, iar unii o stiu drept iarba parloagelor, pentru ca se gaseste pe toate campurile si pe marginea drumurilor.

Cuprins:

 1. Ambrozia
 2. Simptome
 3. Harta ambrozia Europa
 4. Prevenire
 5. Tratament

Ambrozia – simptome

In ultima vreme am aflat ca mai multe persoane din zona in care locuiesc prezinta simptomele clasice ale alergiei la ambrozie, dar fara sa stie exact de ce sufera:

 • nas: stranuturi in salve in special dimineata, infundarea nasului, secretie nazala, mancarime, reducerea mirosului (rinita,sinuzita);
 • ochi: roseata, mancarime, lacrimare, edeme (conjunctivita);
 • cavitate bucala: mancarimi in cerul gurii, furnicaturi de buze, de limba;
 • urechi: mancarimi, senzatie de infundare cu auz diminuat;
 • sistem respirator: tuse, productiva (bronsita), dificultati acute de respiratie (astm);
 • piele: mancarime, inrosire (eczema, urticarie);
 • sistem gastrointestinal: balonare, greata, diaree, varsaturi, dureri de stomac;
 • cap: migrene, insomnie;

Ambrozia – prevenire

Ca sa evite orice pericol, mai ales ca este plin sezon estival, autoritatile locale au convocat primarii din judet ca sa le explice cum sa starpeasca aceasta planta.

Ambrozia nu este recunoscuta, oficial in Romania, ca planta de carantina cu pericol biologic, asa cum se intampla in strainatate, unde e combatuta de autoritati.

Reprezentantii Agentiei pentru Mediu spun ca planta poate fi combatuta prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din gradini sau a erbicidarii cu substante specifice.

Desi autoritatile sunt in alerta, oamenii de la sate care cunosc bine plantele nu se tem de astfel de alergii si sustin ca nu prea s-au confruntat cu astfel de probleme. Turistii in schimb, vin la munte pregatiti cu pastile pentru alergii.

Ambrosia este o planta anuala, perena, care creste in gradini, in culturile de cereale si de floarea soarelui, dar si in zonele lasate in paragina.

Harta ambrozia in Europa

Mai jos aveti harta distributiei ambroziei in Europa, conform Autoritatii Europeane pentru Siguranta Alimentara. Dupa cum se observa, in vestul tarii se regaseste concentratia maxima de polen, intreaga tara fiind sub efectele ei.

ambrozia

Ambrozia – tratament

Tratamentul la ambronzia consta in evitarea contactului cu polenul de Ambrozia, reducerea inflamatiei si simptomatologiei si imunoterapia.

Tratamentul medicamentos:

Tratamentul rinitei alergice: spray nazal cu corticoid, pentru a reduce inflamatia de la nivelul nasului, 1 – 2 puffuri/nara/zi; spray nazal antialergic si antihistaminic oral pentru reducerea simptomatologiei. Daca se asociaza si conjunctivita alergica, se administreaza picaturi oculare antialergice si/sau cu corticoid.

Tratamentul astmului bronsic: sprayuri cu corticoid sau sprayuri cu corticoid si bronhodilatator, in functie de severitatea bolii, asociate sau nu de medicatia antileucotriena (montelukast de sodium) si antihistaminic la nevoie. Bronhodilatatoarele cu durata scurta de actiune, Ventolin sau salbutamolul se administreaza doar in criza de astm bronsic.

Alergia la Ambrozia fiind sezoniera necesita un tratament doar pe perioada polinica, tratamentul se incepe cu 1 – 2 saptamani inainte de sezonul polinic, se mentine pe tot sezonul si se reia in fiecare an.

Imunoterapia se poate realiza atat sublingual (SLIT) cat si injectabil subcutanat (SCIT) si se realizeaza cu extract de polen. Vaccinul se administreaza in doze progresiv crescande, pe o perioada de 3 ani, neintrerupt. Inainte de initierea imunoterapiei afectiunea trebuie sa fie controlata medicamentos, iar in cazul afectiunilor sezoniere (alergia la polen), imunoterapia nu se incepe in sezonul polinic.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.