Arta in halat alb! Salonul de iarna al medicilor

Arta in halat alb! Salonul de iarna al medicilor

0

Universitatea de Medicina și Farmacie ”Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, in colaborare cu Muzeul de Arta, organizeaza Salonul de iarna al medicilor. Vernisajul va avea loc miercuri, 26 noiembrie, la ora 12. Vezi un video de la editia de anul trecut a manifestarii!

Salonul de arta al medicilor, organizat an de an incepand din 1966, ofera o selectie din lucrarile de arta plastica ale unor medici si farmacisti pasionati de arta intr-o expozitie de traditie, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, aflata acum la cea de-a 44-a editie, transmite Gazeta de Cluj.

Expozitia va fi deschisa in perioada 26 noiembrie – 7 decembrie 2014. Iata imagini de la editia de anul trecut.

Salonul de iarna al medicilor: ”Sa fii medic si pictor in acelasi timp inseamna sa incerci un echilibru, sa exersezi diversitatea”

”Salonul marturiseste despre cantitatea de talent si har cu care sunt inzestrati medicii si se supune ochiului critic al colegilor, al specialistilor, al publicului. Pe de alta parte, el mai vorbeste despre nevoia de frumos fara de care existenta umana si-ar pierde valente insemnate si ar cadea in cenusiu si tern”, ni se precizeaza pe www.laurapoanta.ro, legat de una din editiile anterioare ale manifestarii – Salonul de iarna al medicilor, cea din 2007. ”Sa fii medic si pictor in acelasi timp inseamna sa incerci un echilibru, sa ocolesti perspectiva monotona si monocorda, sa exersezi diversitatea. Sa speram ca vom putea ramane diversi/diferiti si expresivi inca multe editii de aici inainte”, scria Laura Poanta, legat de Salonul de iarna al medicilor. Acum doi ani, prilej de bilant – in peste patru decenii ”au expus pictura, grafica, sculptura, fotografie, arta decorativa 275 de medici si farmacisti din toata tara, de la Cluj-Napoca si Bucuresti la Baia Mare, de la Timisoara la Iasi si Oradea, de la Brasov la Galati si Sibiu. Lucrarile lor vorbesc, deopotriva, despre pasiunea pentru frumos a celor care, prin profesiune, se confrunta mai ales cu partea urata a vietii omenesti, cu boala si suferinta, si despre talentul, adeseori cu totul remarcabil, al expresiei lor plastice. Desi s-a vorbit adesea despre refugiul in arta, necesar dupa ore lungi petrecute in teritoriul stresant al bolii, eu cred ca e vorba mai degraba de complementaritate. Arta de a vindeca, de a ameliora disfunctii ale trupului omenesc in spatiul aseptic al clinicii ori al cabinetului nu exclude, ci presupune admiratia pentru trupul omenesc sanatos, pentru peisajul natural exuberant si pentru metafora plastica; si nici viziunile cu tenta vag-caricaturala, suprarealista ori parabolica”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.