Bebelus de 5 luni operat pentru cataracta congenitala

Bebelus de 5 luni operat pentru cataracta congenitala (VIDEO)

0

Cataracta congenitala, o problema de sanatate care poate afecta unul din 2000 de nou nascuti, are cauze diverse, iar rezolvarea sa chirurgicala poate fi deseori urgenta medicala.

Cataracta congenitale pot fi depistate dupa aspectul alb al pupilei

Uni sau bilaterale, cataracta congenitale pot fi depistate dupa aspectul alb al pupilei, dar si dupa alte semne clinice.

Interventia chirurgicala trebuie adaptata fiecarui caz in parte si se va face cat mai repede posibil.

„Cataracta congenitala reprezinta tulburarea transparentei cristalinului in diverse grade, de la forme usoare pana la forme severe, grave, unilaterala sau bilaterala , care intereseaza copilul nou nascut si primul an de viata. Acest lucru este calificat ca atare, a mai fost denumita si cataracta infantila, s-a ramas la aceasta denumire de cataracta congenitala si intereseaza, asa cum spuneam, cataracta pana la varsta de un an”, precizeaza dr. Augustin Ivanescu, Centrul Medical Opticlass Timisoara.

“Cazul in speta de care vorbim a fost un caz de o dificultate mare pentru ca a presupus interventia asupra tuturor structurilor care sunt interesate in cataracta, mai ales ca fost si vorba si de un viciu de refractie foarte serios si a trebuit implantat un cristalin mai deosebit, un cristalin toric. Acest tip de cristalin necesita o buna pregatire a capsulei cristaliniene, a operatiei in sine, pentru ca trebuie montat intr-o anumita pozitie si nu intr-alta, ceea ce a dus sigur la cresterea dificultatii, insa si la satisfactie la sfarsitul interventiei”, spune dr. Augustin Ivanescu.

Operatia cataractei la copil nu se deosebeste cu mult de operatia cataractei la adult, doar ca presupune niste structuri mult mai fragile, mult mai mici si necesita o atentie cu totul si cu totul deosebita, precum si o atentie in pregatirea acestor operatii, pentru ca pot lua o turnura nu chiar obisnuita de foarte multe ori.

cataracta

Sunt cazuri de cataracta congenitala destul de riscante

Spre deosebire de cataracta adultului, unele forme de cataracta necesita un gest chirurgical destul de complicat, destul de riscant. Este reprezentat de capsulorhexisul posterior, cand se realizeaza o deschidere a sacului cristalinian catre vitros. In general, dorinta oftalmo-chirurgului este sa nu vina in contact cu vitrosul sub nici o forma, or in aceasta situatie, sau in situatiile in care se observa si opacitatea capsulei posterioare, ea trebuie executata. Este un gest dificil, riscant, si nu e la indemana decat a unui chirurg experimentat. Pentru ca, repet, structurile sugarului se comporta cu totul si cu totul altfel.

“Legat de dimensiunile organului, de parametrii cu care lucram, cu masinile pe care le avem la dispozitie, vreau sa stiti ca la ora actuala exista si avem la indemana tot ceea ce este nou si performant in domeniu, de aceea am abordat cu o oarecare siguranta acest segment al cataractei congenitale. Putem sa executam aceasta interventie in conditii de siguranta foarte mare la adult, adica spre 98 % din cazuri rezolvate, ceea ce sigur este o performanta”.

Operatia de cataracta trebuie facuta cat mai rapid posibil

Medicii spun ca este necesar ca operatia pentru cataracta congenitala sa fie efectuata cat mai repede posibil dupa diagnosticare , interventia asigurand o buna functionalitate ulterioara a ochiului, iar parintii trebuie sa fie atenti la semnele clinice.

“In general, unei mame nu ii scapa un reflex neobisnuit pupilar, o perturbare care induce lumina ambientului, grimasa care o face copilul la o sursa de lumina si, sigur, pur si simplu prin observatia obisnuita cand reflexul pupilar este mai albicios-cenusiu sau de multe ori la fotografii, cand lumina blitzului surprinde reflexul rosu retinian si este observata aceasta diferenta intre ochi sau diferenta fata de ceilalti”, precizeaza dr. Augustin Ivanescu.

Cea mai mica varsta la care am executat o operatie de cataracta este la 3 luni, o cataracta bilaterala. In general, pentru ca lumina si imaginea contribuie foarte puternic atat la dezvoltarea ochiului cat si cea mentala, in principiu este necesar ca operatia sa se execute cat mai precoce posibil. Sigur ca precoce inseamna si o oarecare dezvoltare a copilului. Trebuie sa reziste unei agresiuni operatorii, desi nu este de amploarea altor inteventii chirurgicale, este totusi o interventie chirurgicala agresiva. Mai ales operatiile bilaterale prin faptul ca decurg in acelasi timp operator, in acelasi moment operator riscurile la care ne expunem sunt mult mai mari”, subliniaza dr. Augustin Ivanescu, Centrul Medical Opticlass Timisoara.

Sunt foarte multe cauze care produc cataracta congenitala

“Le-am putea clasifica in trei mari categorii aceste cauze si se considera, conform Academiei Americane, ca o treime din cauze apartin unor afectiuni complexe, intelegand cataracta alaturi de alte afectiuni associate, de exemplu ca cea din rubeola congenitala, cand cataracta apare in contextul unor modificari mai complexe ca si cele cardiace, de exemplu. O treime se considera ca sunt de cauze genetice, cu context biochimic care induce cataracta. De exemplu este galactosemia. Si o treime din cazuri sunt de cauze necunoscute.

Manifestarile sunt insa aproximativ aceleasi si asa cum spuneam imbraca forme de gravitate diversa, de la forme usoare, pe care un om le poate suporta toata viata fara sa necesite interventie chirurgicala, pana la forme grave, bilaterale care impiedica vederea in totalitate”, mai spune dr. Augustin Ivanescu, Centrul Medical Opticlass Timisoara.

Cataracta operata rezolva doar o problema a segmentului ocular, pentru ca de multe ori exista patologii conexe sau complexe, cum sunt rubeola congenitala sau toxoplasmoza, dar – spun medicii – exista o diferenta foarte mare intre a nu vedea deloc si a vedea 5, 10, 50 la suta, si orice potential vizual trebuie exploatat la maxim.

autor: DELIA SESCU BARBU

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.